Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bewaarbaarheid uien blijft belangrijk thema tijdens open dagen veredelingsbedrijven

Tholen – De vele regenbuien die afgelopen dagen voorbijtrokken tijdens de open dagen bij de zaadveredelingsbedrijven in Noord-Holland waren geen domper op de uienpresentaties die binnen waren te bewonderen. De belangrijkste spelers in uienrassen pakten het alle drie anders aan. Bejo/De Groot en Slot kwamen met een innovatie in de reguliere teelt en twee innovaties voor de biologische teelt. Syngenta behaalde het ESTA-kwaliteitscertificaat voor uienzaad en Hazera bood beleving in uien.


Robert Schilder van Bejo met de Redlander

Voor uien zijn de doelen in veredeling duidelijk: resistente, goudgele harde rassen met een trage spruitvorming, kortom uienrassen die tegen een stootje kunnen tijdens een ongekoelde reis over de wereld, de bestemming van de meeste in Nederland geteelde uien. Bejo en De Groot en Slot presenteerden een vroege aanvulling in het segment Hypark. “Het is een kwaliteitsui met een gigantisch goede bewaarduur. Uit de testen blijkt deze tot en met juni te bewaren”, vertelt Robert Schilder van Bejo Zaden die zeker weet dat het ras een goede marktpositie zal veroveren. “Hyroad heeft een goede huidvastheid en een helder gele kleur, dat is wat de pakstations willen.”


Plantui Boga biedt bedrijfszekerheid voor biologische en IPM teelt, aldus Bejo

Het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen is al lange tijd een thema in veredelingsprogramma’s. Voor de biologische markt en telers met een IPM teeltstrategie heeft Bejo de innovaties Redlander en Boga beschikbaar, beide een resistentie voor valse meeldauw. “Redlanders is een rode uit, zeer geschikt voor de lange bewaring. Boga is een nieuwkomer in de tweedejaars plantuienmarkt met een goede productie en bewaarbaarheid waardoor de betrouwbaarste en bedrijfszekerste keuze is voor een biologische teelt van plantuien”, aldus Robert.


Frans van der Ploeg van Hazera bij paradepaardje Fasto

Hazera zette geen innovaties in het zonnetje maar innoveerde met een nieuw concept voor de open dagen. “Met de Hazera Experience Days willen we telers en andere ketenpartijen uitdagen om na te denken over de keuken van de toekomst”, vertelt Franks van der Ploeg, Brassica teeltspecialist van Hazera. “Als veredelaars moeten we soms tientallen jaren vooruit kunnen kijken. Tijdens deze dagen willen we een inspirerend platform bieden aan telers, verwerkers en retailers om meer inzicht te krijgen in hun wensen en behoeften.”

Hazera wilde met de Experience day's een platform bieden aan telers, verwerkers en retailers om meer inzicht te krijgen in hun wensen en behoeften

Inkopen op rasniveau gebeurt in uien nog nauwelijks maar door ketenpartners actief op te zoeken en het verhaal over hun rassen te vertellen heeft Hazera een aanzienlijk marktaandeel kunnen veroveren. Uienrassen van Hazera staan in de top 3 van de markt en daarom besloegen uien een groot deel van het vloeroppervlak tijdens de Experience Days. Fasto werd nog eens extra uitgelicht. “ De naam zegt het al. Met Fasto kunnen telers vroeg in de markt zijn, het ras zit goed in de huid en heeft goede hardheid dus goed te bewaren en te verschepen”, vertelt Frans. “Spruitresistentie zit in de genetica van al onze rassen, waarbij Dormo er nog eens bovenuit steekt.”


Kees Jacobs, uienexpert van Syngenta bij Promotion SG8359 

Syngenta zette tijdens de open dagen drie thema’s centraal: duurzaamheid, voedselverspilling en arbeid. Daarbinnen past het nieuws over het voor uien behaalde ESTA certificaat. “ESTA is het Europese kwaliteitsborgingsprogramma voor de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen op zaadbehandeling, behandeling en gebruik van behandeld zaad met respect voor de natuur. We zijn een van de eerste bedrijven die dit certificaat hebben. Hiermee kunnen we bewijzen dat we betrouwbare, effectieve en duurzame producten op de markt brengen”, vertelt Brigitte van der Steen van Syngenta.

Uitstalling van de bewaaruien uit de Diamond selection

Ter ondersteuning van telers ontwikkelden ze een masterclass voor uienteelt. “We zien dat de teeltgebieden verschuiven richting het oosten van het land, vooral naar Drenthe. Omdat uienteelt een heel specifieke aanpak vergt kunnen we via de masterclasses bestaande en nieuwe telers van dienst zijn en hen gedurende de teelt ondersteunen. We bieden onafhankelijk advies over allerlei aspecten. Belangrijk zijn natuurlijk tripsbestrijding, beregenen maar ook het toepassen van MH tijdens de teelt bijvoorbeeld”, vertelt Kees Jacobs, uienexpert van Syngenta. Een nieuw ras waarmee telers aan de slag kunnen is Promotion SG8359. “Een lange dag type dat echt een verbetering van wat we hadden. Een betere opbrengst, betere huidkwaliteit, hardheid en hoge spruitrust, dus goed te bewaren en te verschepen”, besluit Kees.