Europese aardappelmarkt (week 38)

Aanhoudende droogte in Frankrijk: een bron van zorgen voor de komende weken

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Stevige markten vanwege een zeer klein aanbod, moeilijke oogstomstandigheden en kleine opbrengsten in België. Behalve hun ‘gecontracteerde voorraad’ kopen fabrieken nog steeds niet actief. De export biedt reële kansen op korte en middellange termijn naar een aantal Europese en Afrikaanse bestemmingen.


Prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:


Vroege industrierassen: voornamelijk 10,00 €/q, laatste volumes; stevige markt;
Bintje: 10,00 tot 12,50 €/q, stevige markt;
Fontane en Challenger : 10,00 €/q, stevige markt.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Frankrijk
Gestabiliseerde markt voor industrieaardappelen met een dieptepunt op 10,00 €/q voor basisrassen en 12,00-12,50 €/q voor Innovator-aardappelen. Die diverse industrieën krijgen geleverd op basis van contracten, maar sommige kopen toch. De export is veelbelovend naar het zuiden, het oosten en Noord-Afrika, met exportprijzen van rond de 17 tot 22 €/q (gesorteerd op grootte in big bags, afhankelijk van het ras en ‘wasbaarheid’). Op de binnenlandse markt liggen de prijzen van de zachtkokende rassen tussen de 18 en de 25 €/q en die voor vastkokende rassen tussen de 30 en de 45 €/q.

Het rooien gebeurt op / 25% (schatting UNPT). De loofdoding vindt plaats in Hauts-de-France, terwijl 75% van de oogst is afgerond in Beauce/Centre. De aanhoudende droogte is voor de komende weken een bron van zorg.

Nederland
De markten waren vorige week nog steeds stevig vanwege de aanhoudende droogte en de aankondiging van de langzame stijging van de opbrengsten aan het einde van het seizoen. Er is meer aanbod en het rooien is begonnen. De vraag vanuit de industrie lag nog steeds rond de 10,00 €/q voor basisrassen (Fontane, Challenger, Bintje), terwijl de schillers bereid zijn wat meer te betalen. De prijs voor Innovator-aardappelen ligt tussen de 11,00 en de € 12,50 € / q en die voor Agria-aardappelen rond de 15,00 €/q voor export naar Spanje. In de export wordt het grotere aanbod gemakkelijk geabsorbeerd, gezien de eisen van Polen, Roemenië, het Caribisch gebied, het Midden-Oosten en Afrika. De prijzen voor de zendingen liggen rond de 18,00 en de 20,00 €/q, op grootte gesorteerd in big bags bedoeld voor de export.

Duitsland
Het vroege aardappelseizoen is (bijna) voorbij. Prijsdalingen op de versmarkt, met 19,67 €/q voor vastkokende aardappelen vorige week en 18,50 €/q voor kruimige, bloemige aardappelen. Vraag vanuit Polen en andere landen in Zuidoost-Europa.

Industriemarkt, einde van de prijsopgaven voor de vroege industrieaardappelen. De prijzen voor Fontane/Challenger zijn gestegen en liggen tussen de 11,25 en de 11,75 € / q, de prijs voor Zorba-aardappelen liggen tussen de 11,25 en de 11,75 € / q en die van Innovator-aardappelen tussen de 11,75 en de 12,25 €/q.

Biologische aardappelen: het oogsten is in volle gang, met opbrengsten die kleiner zijn dan verwacht, en kleiner zijn dan de meerjarengemiddelden. Na een prijsdaling (biologische aardappelen werden eerst afgezet voor 75 €/q, zien we momenteel een langzame prijsstijging van rond de 65,00 en de 67,00 €/q (rassenmanden, voornamelijk op de versmarkt tegen 58 €/q medio september vorig jaar).

De vraag was in juli 9% hoger dan die in juli 2018 (en 30% voor de periode van januari tot juli 2019, vergeleken met dezelfde maanden in 2018). De biologische aardappelen vertegenwoordigen momenteel 7,6% van de omzet (tegen 5,6% vorig jaar). De omzet voor conventionele aardappelen daalde met 4%.

We zien ook een toename van het areaal tot 9.300 ha (400 ha, voornamelijk vanwege de industrierassen (frites, aardappelpuree, biologische vlokken)). In 2019 werd op 4% van percelen voor aardappelen biologische rassen geteeld.

In Zwitserland is de prijs voor biologische (en conventionele) aardappelen hoger dan die van vorig jaar. De prijs voor van vastkokende aardappelen ligt rond de 85,80 €/q en die voor bloemige aardappelen rond de 84,00 €/q. De prijzen voor Agria-industrieaardappelen liggen rond de 67,30 €/q en die voor Hermès-aardappelen (chips/knapperig) rond de 69,80 €/q.

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs AHDB vrije markten week 38 (eindigend op 7 september): 17,30 €/q (tegen 16,25 €/q alle markten, alle rassen) in week 35).

De oogstomstandigheden zijn nog steeds goed in de belangrijkste regio's. De komende 2 weken wordt echter zeer weinig regen verwacht, dus ze wel zullen verslechteren. Deze ‘droogte’ komt ten goede aan Schotland, dat de afgelopen weken veel regenval heeft gehad, met vertraagd rooien en schade aan de gewassen voor de rassen die gevoelig zijn voor nat verval tot gevolg.

 

 

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven