Diplanya: Duits kiwibessenseizoen loopt eind september ten einde

Op de Duitse kiwibessenplantages wordt sinds meer dan drie weken - zo'n tien dagen eerder dan gebruikelijk - volop geoogst. Ook bij teeltbedrijf Charly’s Erdbeerhof, dat bij handelsonderneming Diplanya uit Duisburg hoort, worden nu veel van de exotische bessen geplukt. Ondanks de hittegolf deze zomer gaat men uit van een goede opbrengst.Hoewel de hitte het de telers deels moeilijk had gemaakt, zal de uiteindelijke oogst bij Duitslands grootste teeltbedrijf (circa 6,2 hectare) voor kiwibessen erg groot uitvallen. "De oogst zal in ieder geval hoger liggen dan vorig jaar. Bovendien zullen we de handel op basis van de huidige verwachtingen ook een hoger aandeel aan eersteklas producten aan kunnen bieden", zegt Andre Franken, inkoper en distributeur bij Diplanya. De oogst zal volgende week reeds afgesloten zijn. De kiwibessen worden vervolgens dankzij de juiste koeling vermoedelijk tot eind september geleverd.

Vitaminebommen die voor een vol gevoel zorgen
De duurzame teelttechniek achter het product en het potentieel als "dieetsnack" zou volgens Andre nog wat meer benadrukt moeten worden. De firma Diplanya heeft – onafhankelijk van het internationale verbond Nergi – een eigen merk genaamd 'Kiwi-Bären' in het leven geroepen. Dit merk moet vooral kinderen en jongeren aanspreken. Nu moet een tweede stap volgen, benadrukt Andre. "Het product op zich voldoet aan alle criteria van de moderne consumenten en zou zeker een hardloper kunnen worden. De kiwibes bevat niet alleen zeer veel vitamine C en antioxidanten, maar ze zorgt ook voor een vol gevoel en doet dat ook extreem snel. De inhoudsstoffen zijn ondanks het gewicht van het product ongeveer drie keer zo hoog als bij een normale kiwi. Vanuit dit oogpunt is de kiwibes wezenlijk voordeliger als veel andere fruitsoorten“, aldus Andre.


Andre Franken (r) van Diplanya en Dennis Weisbrod, bedrijfsleider van teeltbedrijf Charly's Erdbeerhof, die de kiwibessen in opdracht van het handelsbedrijf uit Duisburg teelt.

Ondanks de vele voordelen van de kiwibes is de Duitse handel tot nu toe nog terughoudend. Er is een beperkte plaats in de schappen en de omzet per product is dan een erg belangrijk criterium voor welke producten in het assortiment op worden genomen. Desalniettemin hebben enkele supermarktketens ze al jaren in het assortiment en zo heeft het merk Kiwi-Bären zich al in de Duitse retail kunnen vestigen.


Kiwibessen van verschillende kwaliteiten en in verschillende verpakkingsformaten. Links op de foto de gebruikelijke portie voor de handel.

Gebruikelijke portie voor de handel
Momenteel worden de kiwibessen vrijwel zonder uitzondering in de voor de handel gebruikelijke portie van 125 gram aangeboden. "Zodra de bessen op een grotere schaal geteeld worden en zich nog iets meer op de markt gevestigd hebben, zou ik me voor kunnen stellen dat er ook eenheden zoals bijvoorbeeld bakjes van 200 gram aangeboden gaan worden", zegt Andre afsluitend. 

Voor meer informatie:
Diplanya GmbH
Paul-Rücker-Str. 6b
47059 Duisburg
Telefoon: +49 203-99318-14 / +49 170 7343402
Telefax: +49 203 310 620
E-mail: andre.franken@marktvertrieb.de 
www.diplanya.com  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven