"De prijzen voor Poolse appelen moeten redelijk zijn om te kunnen concurreren in Europa"

Het tekort aan arbeidskrachten en de hogere prijzen kunnen desastreus uitpakken voor het Poolse appelseizoen. Hoewel dit zorgelijk klinkt, is één Poolse exporteur ervan overtuigd dat het seizoen minder slecht zal verlopen dan sommigen nu vrezen. Volgens hem kan Polen dit seizoen nog altijd een grote speler op de Europese markt zijn zolang de prijzen maar op een aanvaardbaar niveau blijven. 

Hoewel de Poolse appeloogst dit jaar beduidend lager is, heeft Mohamed Marawan, directeur van Sarafruit, er het volste vertrouwen in dat zijn bedrijf een forse hoeveelheid appelen zal kunnen exporteren. "Sarafruit verwacht rond de 20.000 appelen te exporteren dit jaar. Egypte is altijd al één van onze grootste afzetmarkten geweest. Vanwege de lagere beschikbaarheid dit jaar en het feit dat Italië recent een award in de wacht heeft gesleept voor haar Gala en Golden rassen, zal Polen minder competitief kunnen zijn als de prijzen van haar appelen hoger zijn dan die van Italiaans fruit. De prijzen moeten dan ook op een redelijk niveau blijven dit jaar. Telers en exporteurs denken dat hogere prijzen een reactie op de lagere Poolse appeloogst zullen zijn maar vergeten dat Poolse appelen al een concurrerende prijs hebben. Als onze prijzen naar het niveau van Italië of Spanje stijgen, dan maken we met onze Poolse appelen geen schijn van kans op de exportmarkt, omdat ons product nu eenmaal van lagere kwaliteit is dan fruit uit Italië of Spanje."

De kwaliteit en hoeveelheden Poolse appelen zullen problemen geven," zegt Marawan. "De vorst en het slechte weer hebben het seizoen echt dwarsgezeten. Dit is een uitdaging waar we mee om zullen moeten gaan. Moeder Natuur is nu eenmaal onberekenbaar. Momenteel wachten we op de ramingen voor de appeloogst. In sommige gebieden wordt een grote oogst verwacht, terwijl op andere plaatsen de oogst kleiner zal zijn als gevolg van het slechte weer en de recordoogst van vorig seizoen. Polen zal desondanks 3,5 mln appelen oogsten en dat is zeker niet slecht. Telers moeten zich dit goed realiseren."

Eén van de grootste uitdagingen waar de Poolse appelsector dit seizoen met te maken heeft, is het tekort aan seizoensarbeiders. Vorig jaar kwam slechts een deel van de arbeiders uit Oekraïne opdagen omdat ze elders meer konden verdienen. Volgens Marawan is het einde van dit probleem nog lang niet in zicht. "De situatie is begrijpelijk omdat iedereen natuurlijk altijd op zoek gaat naar de hoogste lonen en meer stabiliteit. Er zijn echter nog wel seizoensarbeiders die op komen dagen maar dit zijn er lang niet genoeg. De telers waar ik mee samenwerk klagen steen en been maar wat kunnen we eraan doen?" besluit  Marawan . 

 

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
Tel: +48 537 935 155
Email: office@sarafruit.eu  
www.sarafruit.eu 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven