Eren Tarim over het goede verloop van het Turkse druivenseizoen

"Kwaliteit, levering en specificaties van onze druiven moeten precies goed zijn"

In Turkije is het druivenseizoen in volle gang. Tot nu toe is het seizoen voor het ras Sultana Seedless uitstekend verlopen. Het weer zit mee en de vraag is momenteel sterk. Eén Turkse exporteur heeft een goed gevoel over het seizoen. 

De Turkse exporteur Eren Tarim heeft goede vooruitzichten voor het huidige druivenseizoen. Volgens Coskun Eren, hoofd marketing bij Eren Tarim, had het bedrijf de beste start met haar Sultana-druiven in vele jaren. "We konden de eerste week niet eens aan alle orders voldoen. Vandaar dat we de beste bestemmingen uit moesten kiezen. Het weer werkt op dit moment ook enorm mee. Er valt geen neerslag en we hebben nog geen hagel gehad," zegt Eren. "Het ras Sultana Seedless is momenteel veruit het populairst. De reden hiervoor is simpel: het is een pitloos ras met een brix van 18 tot 24 die alleen in Turkije wordt geteeld. Turkse druiven zijn goedkoper dan Italiaanse en zijn daarnaast lang houdbaar. Wat wil men nog meer?"

Hoewel het seizoen uitstekend verloopt, zijn er ook de nodige uitdagingen. Met name omdat Eren Tarim een deel van haar druiven rechtstreeks aan supermarkten levert. "De grootste uitdaging voor ons dit seizoen is dat we direct aan retailers leveren. We wilden dit al vele jaren maar dit jaar zijn we dan eindelijk begonnen om een aanzienlijk deel van onze oogst op deze manier af te zetten. De rechtstreekse samenwerking met supermarkten is een positieve ontwikkeling voor ons bedrijf maar de uitdagingen die dit met zich meebrengt, zijn enorm. De kwaliteit, levering en specificaties moeten allemaal precies goed zijn, anders loopt het uit op een kater."

De verpakkingen van verse groenten en fruit zijn momenteel wereldwijd een belangrijk gespreksonderwerp. Consumenten willen dat het gebruik van plastic zo veel mogelijk wordt teruggedrongen. Voor Eren Tarim was dit niet zo'n groot probleem omdat het bedrijf haar druiven al jaren in kartonnen dozen verpakt. Toch staat het bedrijf altijd open voor verbeteringen. "Spanje is binnen Europa toonaangevend op het gebied van verpakkingstrends en we houden dit land dan ook in de gaten. We proberen altijd voorop te lopen met onze verpakkingen. We hebben jarenlang gewerkt met kartonnen dozen van 1 kilo met vijf envelopverpakkingen in één doos, die zeer geschikt zijn voor supermarkten en die momenteel de voorkeur hebben."

Dit jaar hoopt Eren Tarim haar totale export met 500 ton te verhogen ten opzichte van vorig jaar. "We hebben vorig jaar ongeveer 1.500 ton, ofwel 80 vrachtwagens vol, geëxporteerd. Zo'n 90% van de export bestond uit Sultana-druiven. Dit jaar hopen we meer dan 2.000 ton fruit te exporteren en ik denk dat dit ons zal gaan lukken. We hebben het weer mee dit seizoen en ook de vraag is goed. Onze voornaamste markten op dit moment zijn Polen, Wit-Rusland, Engeland, Servië, Litouwen, Letland, Rusland en Duitsland. We zouden echter graag nog meer druiven naar overzeese markten exporteren. Onze Sultana Seedless druiven zijn in een speciale winterverpakking meer dan 60 dagen houdbaar. Rond de eerste week van september beginnen we met deze verpakking en we bewaren onze druiven vervolgens tot aan december."

Eren Tarim zal ook aanwezig zijn op de vakbeurs Asia Fruit Logistica in Hongkong, Hall 3, stand K20.

Voor meer informatie:
Coskun Eren
Eren Tarim
Phone: +90 324 454 1487-88
Mobile: +90 533 695 5802
Email: coskun@erentarim.com  
www.erentarim.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven