Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Terugblik en vooruitzicht perenseizoen 2019/2020

"Conference kan profiteren van de lagere Abate Feteloogst"

Tholen - Afgelopen donderdag werd tijdens Prognosfruit in het Belgische Alden Biesen hardfruitprognoses gepresenteerd. De Europese perenoogst valt met 2.047.000 ton naar verwachting 14% lager uit dan vorig jaar en 9% lager dan het gemiddelde van de afgelopen drie seizoenen.


Helene Deruwe

Helene Deruwe van WAPA blikte terug op het vorige perenseizoen waar de werkelijke productiecijfers slechts 1% hoger lag dan de prognose. De perenvoorraad was in juli aan de lage kant, maar alsnog hoger dan in de twee voorgaande jaren. 



"ItaliĆ« verwacht dit jaar veel minder peren dan vorig jaar. Men verwacht dat het land 30% minder peren zal oogsten. Daarnaast verwacht Frankrijk 14% minder peren, BelgiĆ« 10% minder en Nederland 6% minder. Spanje is verwacht daarentegen 4% meer dan vorig jaar", aldus Helene. 



"Voor peren verwachten we de tweede laagste oogst van de afgelopen 10 jaar. We zien een daling in alle belangrijke peer producerende landen in Europa, behalve in Spanje. De daling is de oorzaak van het krimpende areaal en diverse weersomstandigheden waaronder hagel, hitte, vorst en droogte", besluit Deruwe.

Abate Fetel vs Conference
"Momenteel hebben we nog een kleine Europese voorraad en het overzeese seizoen is bijna voorbij. De huidige prijzen voor zomerperen zijn hoger dan normaal", aldus Helwig Schwartau van Ami over de actuele situatie. "De Conference telers en handelaren in de Benelux zijn vrij relaxed en vragen zich af of ze Rusland wel nodig hebben. Door de lagere Abate Feteloogst rijst de vraag in welke markten de Conference hiervan kan profiteren." 

Hoewel Abate Fetel al jaren de meest gegeten peer in Duitsland is, is Conference bezig aan een inhaalslag. In de laatste jaren is het marktaandeel van de Conference meer dan verdubbeld naar 27,2% naast Abate Fetel met 28,1%. 

"Vergeet niet om te verkopen"
"We verwachten een goede start voor de zomerperen door de lage voorraden. Tevens zullen de maten voor Conference groter zijn dan vorig jaar en een betere shelf life hebben. De basis voor een goed seizoen is er, maar men moet zich niet te sterk opwinden over de prijs en niet vergeten om te verkopen", besluit Helwig.