Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andres Ribas van Oosterom, Vientosur / FruitOne Europe:

"Bootvertragingen zorgen voor grote uitdagingen bij citrusimport"

Tholen - Regen in Argentinië, vertragingen vanuit Zuid-Afrika en Argentinië en temperaturen in West-Europa die in juli tussen 20 en 40 graden Celsius zijn geweest: het maakt er de citrusafzet niet eenvoudiger op. Andres Ribas van Oosterom van Vientosur / FruitOne Europe maakt de balans op.

"Voor Argentijnse citroenen was het bij aanvang van het seizoen moeilijk om binnen te komen vanwege het grote aanbod uit Spanje. Daarna kwam er meer ruimte voor de citroenen, maar de verladingen lagen door de extreme fytocontroles en regen aanzienlijk lager", vertelt Andres."Daarbij is het Zuid-Afrikaanse seizoen logistiek gezien een drama door stakingen op de terminals en de havencapaciteit met soms wel drie vertragingen per vessel. Natuurlijk creëert die situatie ook kansen, maar het levert ook veel hoofdpijn op om aan de programma's te voldoen."

"De Zuid-Afrikaanse grapefruit arriveerde op een lege markt en is de laatste weken de traditionele daling ingegaan. Wel is er iets minder grapefruit dan vorig jaar verstuurd, wat we de komende weken zullen merken. De wisselende temperaturen in Europa deden de afzet geen goed. De ene dag was het tijd voor meloenen en de andere dag voor soep", lacht Andres. "Inmiddels zijn de voorraden opgeschoond en trekt de consumptie richting het einde van de schoolvakanties weer aan. Prijzen liggen tussen de 13 en 15 euro, afhankelijk van maat en vooral kwaliteit."



"De mandarijnenafzet was lange tijd een lastig verhaal in verband met het klimaat. De afzet van de netjes verliep stroef. Wel hebben wij veel Tango- en Orri-mandarijnen verkocht in de programma's. Je ziet toch dat veel mensen kiezen voor de betere soorten, ook tijdens hartje zomer. De afzet van mandarijnen liep voor in de consumptie, maar sinaasappelen als Navels bleven achter, waarbij gezegd moet worden dat de interne en externe kwaliteit ook niet super was en de oude Spaanse voorraden in de weg zaten. Na een moeilijke periode in eind juli trekt de markt nu weer een beetje aan."

"Met de variëteiten als Midknight- en Valencia Late uit Argentinië en Zuid-Afrika verwachten we voldoende perssinaasappelen van goede kwaliteit voor de programma's. Hoewel de prognose is dat de aanvoer van Zuid-Afrikaanse perssinaasappelen veel lager zal zijn dan vorig jaar met ook nog eens een grotere vraag uit Azië dan voorgaande jaren."

Voor meer informatie:
Andres Ribas van Oosterom
Vientosur / FruitOne Europe
Tel: +31 107 630 330
andres@vientosur.nl 
www.vientosur.nl