Italië: Hagel verwoest 80 hectare watermeloenen

Een hagelstorm in Italië heeft 80 hectare met verschillende watermeloenrassen volledig verwoest. De gewassen zijn niets meer waard.

"Dankzij mijn diverse aanbod kon ik me op buitenlandse markten onderscheiden door vooral te letten op marktbehoeften," zegt Tommaso Lella, eigenaar van het gelijknamige bedrijf in Ginosa (Taranto). Woensdag 10 juli werden delen van het midden en zuiden van Italië getroffen door het slechte weer en dit bleek allesverwoestend.

Links: miniwatermeloenen beschadigd door de hagel. Rechts: Tomasso Lella

Het weer in Italië wordt steeds extremer, met onder andere ernstige schade aan de hele landbouwsector tot gevolg. "Mijn jaar is hier volledig gesloten. Nadat er de afgelopen maanden soortgelijke situaties zijn opgetreden, die de beheerkosten voor gewasherstelinterventies hebben verhoogd, houden de problemen niet op. We zijn nu op een punt dat we niet meer terug kunnen en dat is de reden waarom we ons overgeven", zegt Lella.

"Na een zorgvuldige planning kon ik zowel vroege als late watermeloenen op de markt brengen en de kalender liep tot half september. Ik heb verschillende rassen, waaronder Nikita, Orininja, Riverside, Denise, Belinda, Caravan, Melania en Prestige."

"De watermeloenen lijken te zijn doorboord door het geweld van de hagel. Er zullen ongetwijfeld ook gewassen zijn die niet zijn aangetast maar alles wordt aangeboden zodat de waarde verloren gaat."

"De begroeiing die op sommige plekken aanwezig was, heeft de meloenen relatief beschermd, maar op sommige plaatsen ook weer niet. De hagel was niet erg groot, maar het geweld waarmee het viel was angstaanjagend. De sterke wind, vergelijkbaar met een wervelwind, veroorzaakte flinke schade."

"De laatste dagen is de consumptie gedaald en er zijn geen specifieke bestellingen vanuit het buitenland. Als we watermeloenen op de markt willen brengen dan moeten deze mooi zijn. Als er sprake is van schade of onvolkomenheden dan is het nutteloos om dit op de markt te brengen," aldus Lella.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven