Hamza Sethi van BE Fruit:

"Limevolumes uit zowel Mexico als Brazilië aanzienlijk lager dan vorig jaar"

Tot nu toe was 2019 een positiever seizoen voor limes op de Europese markt. Net als vorig jaar ging dat gepaard met een lage vraag en lage prijzen. Dat zegt Hamza Sethi van BE Fruit, een dienstverlener die het voor limestelers uit Mexico en Brazilië mogelijk maakt om direct aan Europese klanten te leveren .

"2019 is langzaam van start gegaan, maar de prijzen bereikten tussen maart en half mei een piek van € 9 per doos. De prijs is in de laatste paar maanden weer gedaald tot tussen de € 3 en € 5 per doos."

Hamza zei dat hij blij zou zijn met een gemiddelde van € 5 per doos. "De prijzen van vorige week waren € 3,50 tot € 4 per doos. We zien deze week ongeveer € 5 en verwachten dat de prijzen volgende week zullen stijgen naar € 6 tot € 7."

Hij geeft aan dat dit in deze tijd van het jaar geen normale situatie is, maar de volumes uit zowel Mexico als Brazilië zijn aanzienlijk lager dan vorig jaar.

"Mexico zou halverwege april limes moeten verschepen, maar in Martinez de la Torre, het belangrijkste teeltgebied voor Europa, was er geen regen en de leveringen werden met een paar weken vertraagd. In Brazilië zijn we tevens aan het einde van het hoogseizoen. We zien nu een lagere kwaliteit en lagere volumes door een koufront dat regen naar de teeltgebieden heeft gebracht. De volumes uit Brazilië zullen de komende weken aanzienlijk afnemen."

Telers concentreren zich nu meer op het verzenden van kwaliteit in plaats van onnodig volume, volgens Hamza. De vraag zal natuurlijk fluctueren, omdat de vraag groter is bij warm weer, maar als de kwaliteit consistent blijft, zal de limesmarkt in 2019 stabiel blijven.

"Ik denk dat veel telers hun lesje hebben geleerd in 2018 toen er veel slechte kwaliteit limes in grote volumes naar Europa werden verzonden, wat leidde tot extreem lage prijzen."

Naast kwaliteit leggen Europese klanten nu meer de nadruk op telers die over de juiste accreditatie beschikken. Er is vraag naar certificering die bewijst dat telers niet alleen volgens goede landbouwmethoden toepassen, maar er ook voor zorgen dat ze voldoen aan de aspecten van sociale verantwoordelijkheid van hun bedrijf en zich inzetten voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van hun werknemers.

''We hebben bijvoorbeeld bij Be Fruit voor zowel teelt als verpakking GlobalGAP, maar daarnaast hebben we de accreditaties van HACCP, SMETA & GRASP, omdat al onze retailklanten hierom vragen."

"We zien een kleine toename in de vraag naar limes in Europa in vergelijking met voorgaande jaren. Brazilië is de grootste producent van limes in de wereld gevolgd door Mexico. Andere landen zoals Colombia, Peru, Guatemala en Vietnam sturen ook limes naar Europa, maar nooit op dezelfde schaal als Brazilië of Mexico.

"Ik heb de neiging klanten te vinden die de voorkeur geven aan limes uit Brazilië en Mexico, omdat het volume, de kwaliteit en de kleur consistenter zijn. Brazilië levert 12 maanden van het jaar aan Europa, Mexico over het algemeen ongeveer 9 maanden en de volumes voldoende zijn om de vraag te dekken."

Voor meer informatie:
Hamza Sethi
BE Fruit
Tel: +447780829636
Email: hsethi@befruit.co.uk  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven