Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoge opkomst vergadering Actiegroep Fruitteelt

“We willen de fruitteler een zekerheid bieden ongeacht wat er in de handel gebeurt”

Tholen – Dinsdag 9 juli organiseerde de Actiegroep Fruittelers in Sint-Truiden een vergadering die was toegespitst op het starten van de Fruit Trading Company. De Fruit Trading Company zal als onderdeel van het bestaande Agro Trading Company een nieuw prijssysteem in de fruitsector invoeren. Bezoekers van de vergadering konden nadien kenbaar maken of ze mee willen doen en met hoeveel fruit ze wensen deel te nemen.

Inschrijven tot vrijdag
“De opkomst was groot. Er waren rond de 150 à 160 mensen op komen dagen, dat hadden we ook wel verwacht. We hadden in de eerste instantie meer Nederlanders verwacht, maar na de bekendmaking van de twee vergaderingen in Nederland volgende week, was het logisch dat er niet zoveel Nederlanders waren”, vertelt Raf Goffin van de Actiegroep Fruitteelt. “Het plan is door de fruittelers erg positief onthaald. Fruittelers hebben tot vrijdag om in te schrijven, maar het aantal deelnemers is tot nu toe al erg goed.”

Verzekering voor de teler
“Het plan van de Actiegroep Fruitteelt is het creëren van een fictieve markt waar telers een gedeelte van hun productie in het systeem kunnen aangeven. De dagelijkse handel blijft onverminderd doorgaan, dus in de praktijk verandert er niets. Een fruitteler kan 10 tot 30 procent van zijn productie aan de Fruit Trading Company doorgeven. Voorafgaand aan het seizoen wordt door de Fruit Trading Company een prijs onderhandeld waarop zowel telers als kopers kunnen intekenen. Op het einde van het seizoen zal de gemiddelde klokprijs van BelOrta en BFV worden vastgesteld en worden gemeten aan de op voorhand onderhandelde prijs. Heeft de teler (gemeten aan de gemiddelde klokprijs en dus los staand van zijn effectief verkregen prijzen) te weinig ontvangen voor zijn/haar aangegeven volume, dan krijgt de teler dit door de handel uitbetaald. Wanneer daarentegen de gemiddelde klokprijs hoger is dan de vooraf onderhandelde prijs, dan moet de teler dit betalen aan de handel. Het systeem werkt als een soort verzekering voor de teler. Als er schade is, krijg je er iets bij, als er verdiend wordt, moet je iets afdragen”, aldus Goffin. 

De bedoeling van het plan is om samen met Nederland te starten, omdat België en Nederland samen de twee grootste Conference producerende landen zijn. “Voorlopig zullen we het prijssysteem enkel voor Conference uitrollen, maar in de toekomst kan het ook voor zachtfruit of groenten gaan werken. Als alles goed gaat, willen we het komende seizoen al starten en dan kijken hoe het loopt. Dit jaar kunnen telers met 10 tot 30 procent meedoen, maar dat volume kan in de toekomst omhooggaan”, vervolgt Raf. “Voor nu moeten we de vergaderingen in Nederland afwachten, maar we hopen op een mooie opkomst. Ons doel is de telers een prijs boven de kostprijs aan te bieden, maar de dagelijkse handel door te laten gaan. Voor de telers is het fijn om een stuk zekerheid te hebben, ongeacht wat er in de handel gebeurt.”