Moeilijk Siciliaanse citroenenseizoen

Siciliaanse citroenen maken momenteel een moeilijk seizoen door. Salvo Magliocco, een teler uit het Siracusa, vertely over de situatie rond de bekende 'limone Femminello di Siracusa'.

Salva Magliocco

"Momenteel is er weinig aanbod om verschillende redenen. Afgelopen februari heeft er een wervelwind huisgehouden en een groot deel van de citrusbomen in de gebieden rond Siracusa zijn verwoest. De meeste geoogste citroenen zijn van matige kwaliteit. Telers zijn aangemoedigd om onmiddellijk te starten met de bemesting voor het voorjaar zodat de stress op de bomen kan worden verlicht", zegt Magliocco.

"Ondanks alle zorg hadden we te maken met een uitbraak van de citrusziekte 'mal secco', met als gevolg dat hele percelen met citrusbomen werden uitgeroeid, wat zorgde voor aanzienlijke schade bij de telers. Daarnaast hadden we anderhalve maand geleden te maken met hagel die zowel de nieuwe vruchten als de bomen schade toe heeft gebracht. Daarmee sloot de sector het jaar op een rampzalige manier af", gaat Magliocco verder.

De oogst was praktisch verloren gegaan en alle citroenen waren van matige kwaliteit en werden afgezet voor zeer lage prijzen.

"De prijzen voor biologische citroenen was een tijdje geleden €0,20 per kilo, maar toen ontstond er een overschot wat zorgde voor een daling van prijzen. Veel telers zullen pas in oktober met het seizoen gaan starten, ook vanwege het gebrek aan de zomerse Verdello citroenen. De weinige telers, die wel actief zijn gebleven, hebben momenteel grote problemen. De telers die niet zijn getroffen door het slechte weer kunnen wel Verdello citroenen oogsten en tegen bovengemiddelde prijzen afzetten", zegt Magliocco.

"Nu is het wachten op de citroenen uit het buitenland, maar ook daar zijn er problemen. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld zijn verschillende batches geblokkeerd door de douane of het Ministerie van Landbouw vanwege problemen met Citrus Black Spot."

"De citroenen uit Argentinië hebben grote maten en worden gekenmerkt door prijzen die hoger zijn dan de verwachtingen", concludeert Magliocco.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven