Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Astrid Antillon over de citrus- en appelmarkt in Latijns-Amerika

"We willen een brug tussen Latijns-Amerika en de rest van de wereld vormen”

Het citrus- en appelseizoen in Chili verloopt uitstekend. De productie overtreft de verwachtingen en dat betekent dat de regio klaar is om de wereld te bevoorraden. Gezien de lage beschikbaarheid in Europa is er één importeur die meent dat er grote kansen liggen.

Chili beleeft een goed citrusseizoen met alleen Argentinië als grote concurrent, vertelt Astrid Antillon, mededirecteur van Tropica Republik. “De prijzen van Argentijns citrus zijn hoger sinds de oogst aangetast is door mijten.  Dankzij verscherpte fytosanitaire controles aan de grens en de natuurlijk grens van de Andes hebben we deze plaag vooralsnog buiten de deur kunnen houden. De rassen Fino en Eureka zijn geweldige rassen met een hoog sapgehalte, dunne schil en goede kleuring, die bovendien bestand zijn tegen lange transittijden. De Chileense rassen moeten het gat op de Europese markt aanvullen dat ontstaat als de aanvoer van lokale citroenen stopt in de zomer, wanneer de laatste Verna-citroenen uit Spanje de markt bereiken. Dit ras is niet favoriet onder consumenten vanwege zijn dikke schil en lage sapgehalte.”

Bij aanvang van het Chileense citrusseizoen waren er wel wat zorgen. De prijzen op de binnenlandse markt waren erg hoog en veel telers plukten de citroenen nog voordat deze goed rijp waren: “Mensen dachten dat er hierdoor minder citroenen voor de export beschikbaar zouden zijn maar naarmate het seizoen vordert, blijkt hiervan geen sprake te zijn en is de productie zelfs 10% groter dan vorig jaar. Op het moment zijn de prijzen stabiel maar de verwachting is dat ze zullen dalen. We zijn enthousiast dat onze citroenen hun bestemmingen in Japan, Korea, de Verenigde Staten en Azië in uitmuntende conditie hebben bereikt. Dit zegt het één en ander over de uitstekende kwaliteit van Chileens fruit,” vervolgt Antillon.

“Ten opzichte van vroeger is de professionalisering op het gebied van de oogst en verwerking in Chili sterk toegenomen. Hetzelfde geldt voor de fytosanitaire eisen. Hierdoor kunnen de producten naar verre bestemmingen en veeleisende markten worden geëxporteerd,” legt Antillon uit. “Dit heeft eveneens geresulteerd in een zeer goed Chileens appelseizoen, met name op de Chinese markt. Deze markt heeft onze verwachtingen in termen van volumes overtroffen. De Chileense Royal Gala’s waren een regelrechte hit in China dankzij hun uitstekende houdbaarheid, hoge brix en perfecte kleuring. Het feit dat er in Europa maar kleine hoeveelheden Royal Gala’s beschikbaar zijn, heeft uiteraard ook geholpen. De Chileense Gala’s bieden Europese importeurs een degelijk alternatief als ze op zoek zijn naar een goede prijs-kwaliteitverhouding en aan de vraag willen blijven beantwoorden wanneer de voorraden uitgeput zijn.”

Volgens Antillon maken Chileens kiwi’s ook een uitstekend seizoen door. De vraag van de Chinese markt is sterk, evenals die van andere opkomende markten. “Deze nieuwe opkomende markten nemen geleidelijk aan de plaats van Europese markten in, die steeds minder interessant worden vanwege het lage prijsniveau. Tropical Republik heeft echter nog meer te bieden. We importeren en exporteren namelijk ook ananas, bananen, druiven, kersen, hardfruit, avocado’s, mango’s en nog veel meer!”

Hoewel Antillon momenteel vanuit Nederland werkt, liggen haar roots in Latijns-Amerika. “Ik kom zelf uit Costa Rica en ben al mijn hele leven werkzaam in de AGF-sector. Dit betekent dat ik niet alleen bekend ben met groenten en fruit uit mijn thuisland maar ook met die uit andere Spaanstalige landen.  Het is mijn doel om retailers en leveranciers in contact te brengen met premium fruit. Door strategische samenwerkingsverbanden en allianties kan Tropical Republik een breed scala aan verse groenten en fruit uit Latijns-Amerika en Spanje aanbieden. De producten zijn afkomstig uit Peru, Brazilië, Colombia, Ecuador, Costa Rica, Guatemala, Mexico, het Caraïbisch Gebied, Spanje en Chili. We staan altijd klaar om nieuw klanten kennis te laten maken met ons telersnetwerk, aangezien we in Nederland gevestigd zijn willen we graag een brug tussen Latijns-Amerika en de wereld vormen,” zegt Antillon tot slot.

Voor meer informatie:
Astrid Antillon
Tropical Republik
Tel: + 31 (0) 6 400 62 180
Email: a.antillon@tropicalrepublik.com
www.tropicalrepublik.com

Henk Van Hammeren
Co-Director
Tel: +31 6 55 18 76 86
Email: H.vanhammeren@tropicalrepublik.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven