Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francicso Sánches, manager van Onubafruit:

"De toekomst van de blauwebessensector in Huelva is een bron van zorg"

Het aardbeienseizoen in Huelva zit er alweer op voor de tweedegraads coöperatie Onubafruit, dat dit seizoen zo'n 36 mln kilo aardbeien verkocht. De komende weken gaat de coöperatie verder met frambozen, bramen en blauwe bessen, waarvan de seizoenen nog tot eind juni duren

"Het aardbeienseizoen ging iets later van start en tussen maart en april bereikte de productie een piek. De kwaliteit van het fruit was goed en ook de afzet verliep probleemloos, zij het tegen lagere prijzen," begint Francisco Sánchez, manager van Onubafruit. "Het seizoen is eerder dan gebruikelijk geëindigd, al in de tweede helft van mei. Het mooie weer in de landen van bestemming zorgde ervoor dat de lokale productie daar vroeger op gang kwam, waardoor er minder ruimte op de markt overbleef voor onze aardbeien. Het was een normaal seizoen, met prijzen die gemiddeld zo'n €0,15 tot €0,20 lager waren dan vorig jaar."

 

Resultado de imagen de onubafruit freshplaza frambuesas y fresas

Onubafruit verwacht dat de frambozenoogst ongeveer 10 mln kilo zal bedragen. "Onze frambozenproductie is dit jaar 20% groter. Het is ons opgevallen dat de productie in heel Spanje is toegenomen, evenals in Marokko. Dit betekent dat de prijzen lager zijn dan vorig seizoen, hoewel we nog steeds kunnen spreken van een goed frambozenseizoen."

"We zijn trots op onze exclusieve rassen die door velen worden beschouwd als de beste op de markt. Lagorai is ons belangrijkste ras. Deze rassen bieden ons zeer goede toekomstperspectieven en onze klanten zijn er enorm tevreden over," zegt Francisco Sánchez. 

De coöperatie verwacht dit seizoen 16 mln kilo blauwe bessen te oogsten. Deze zachtfruitcategorie heeft de meeste problemen omdat er sinds april sprake is van een overaanbod op de markt. De prijzen zijn hierdoor zo ver gedaald dat ze de productiekosten niet eens meer dekken. Volgens Francisco Sánchez zijn er twee factoren die deze situatie veroorzaken: het te grote areaal en vooral ook de enorme toename van het aantal onervaren telers en handelaren.

"Evenals voorgaande jaren is ook dit jaar de productie in Spanje fors gegroeid. Dit is ook het geval in een aantal andere landen, waaronder Marokko en Portugal. Er worden dus meer blauwe bessen geteeld dan de markt op kan nemen, waardoor vraag en aanbod niet meer in evenwicht zijn. Het ziet er niet naar uit dat er gauw een einde aan deze situatie zal komen. De toekomst van de blauwebessensector blijft dan ook een bron van zorg. Het probleem is dat blauwe bessen aan struiken groeien die pas na enkel jaren productief worden. Dit in tegenstelling tot aardbeien, frambozen en bramen die per seizoen makkelijk verwijderd of herplant kunnen worden om de aanvoer te reguleren. 

Hoewel sommigen menen dat het betreden van de Chinese markt de oplossing voor dit probleem kan zijn, is Francisco Sánchez van mening dat dit ook grote risico's met zich mee brengt. "De afstand tussen Spanje en China is groot en dat maakt het problematischer om een product te leveren dat kan beantwoorden aan de zeer hoge eisen van de Chinezen. Het is niet zo eenvoudig als het lijkt," Onubafruit exporteert al naar markten in Zuidoost-Azië, zoals naar Maleisië, Hongkong, Singapore en Indonesië. 

Volgens de manager van Onubafruit is de beschikbaarheid van arbeidskrachten de grootste uitdaging voor de zachtfruitsector in Huelva, nu maar ook in de toekomst. "Telers kampen met problemen om hun fruit op tijd geplukt te krijgen omdat er lokaal niet genoeg mensen te vinden zijn die bereid zijn om op de velden te werken. Arbeidsmigranten uit Sub-Sahara-Afrika en Marokko kunnen vaak niet op tijd beginnen vanwege de enorme bureaucratische en administratieve rompslomp. Het gevolg hiervan is dat het fruit in veel gevallen te laat wordt geplukt, waardoor de kwaliteit en waarde minder is en wat aanleiding geeft tot klachten op de markt. Het tekort aan fruitplukkers is een ernstig probleem en er moet dringend overleg plaatsvinden tussen de sector en overheid om hier een oplossing voor te vinden."

 

Voor meer informatie:
T. +34 959 54 08 44 
onubafruit@onubafruit.com
www.onubafruit.com

Publicatiedatum: