Gedisciplineerde export en kleinere oogst kunnen bijdragen aan goed grapefruitjaar

Het huidige grapefruitseizoen, dat halverwege is, is in grote mate bepaald door de discipline van de sector om de kleine maten uit de markt te houden. Dit vertelt Rowan Vickery, hoofd citrus bij Capespan Zuid-Afrika. "Als deze discipline wordt vastgehouden, dan zal dit in combinatie met de aanzienlijk kleinere oogst leiden tot een zeer goed grapefruitjaar."

Grapefruit is de enige categorie die vroeg gestart is omdat telers het fruit dat al op kleur was eerst geplukt hebben, aangemoedigd door de lege markten in Europa en het Verre Oosten. Dankzij de goede consumptie op het noordelijk halfrond en het feit dat de aanvoer uit Florida de laatste jaren nagenoeg is weggevallen, is er meer ruimte op de markt voor Zuid-Afrikaanse grapefruit.

“De markt was bij aanvang van het seizoen relatief leeg en de prijzen waren goed. De basis van onze marketing is dat we naar alle markten exporteren, snel reageren op ontwikkelingen en de afzet spreiden over het gehele seizoen. Op deze manier is de kans dat de voorraad stabiel blijft groter en zijn markten in staat de aantallen goed te absorberen."

Hij merkt op dat de afwijkende maten ook geëxporteerd worden vanwege de sterke vraag. Dit kan al gauw leiden tot een miljoen extra dozen.

Hij prijst ook de voorname rol die de grapefruit focusgroep heeft gespeeld in het plannen van de activiteiten van telers en exporteurs en de informatievoorziening, waarbij de hoeveelheden grapefruit voortdurend werden bijgesteld ( dit seizoen naar beneden). 

De aanvankelijke oogstraming van 15,1 mln dozen (17 kilo) of 17,1 mln dozen (15 kilo) is nu aangepast naar 13,8 mln dozen van 17 kilo, en dat betekent een daling van 10% ten opzichte van de eerste raming. 

Noordwest-Europa neemt de grote maten af (en kleine maten voor in zakken), Spanje wisselende maten en in Italië bestaat er een voorkeur voor kleine maten. Japan neemt alles af en China middelmatige tot kleine maten. De grootste maten zijn bestemd voor Rusland. 

Afwijkende maten gaan naar sapfabrieken, de lokale prijzen voor sapverwerking zijn dit jaar vrij goed. 

Voor meer informatie:

Rowan Vickery
Capespan 
Tel: +27 21 917 2600
Email: Rowan_vickery@capespan.co.za
https://www.capespan.com/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven