Uitmuntende Turkse kersen dankzij het goede weer

In Turkije is het kersenseizoen begonnen, zo ook dat van de voornaamste rassen, Napoleon en Salihli. Het ziet ernaar uit dat het een totaal ander seizoen wordt dan het voorgaande en dankzij het weer zal het mogelijk zelfs een geweldig seizoen worden. 

Voor het Turkse exportbedrijf Demir Fresh Fruits (DFF) belooft het ook een uitstekend kersenseizoen te worden. Alper Kerim, algemeen directeur, legt uit dat het seizoen van diverse rassen al is begonnen: "Zo'n maand geleden zijn we gestart met de vroege rassen Iory en Vista. De belangrijkste exportrassen, zoals Napoleon en Salihli, worden sinds een week geplukt. Op basis van de kwaliteit van het fruit dit seizoen weten we dat het een totaal ander seizoen zal worden dan voorgaande jaren. Dankzij de goede weersomstandigheden is de kleuring optimaal en zijn de maten perfect. Wanneer we dit vergelijken met dezelfde periode van vorig jaar, dan staan we er dit jaar uitstekend voor." 

Demir Fresh Fruits exporteert ongeveer 1.200 kersen naar retailers in de EU maar zendt ook 600 ton naar de Golfregio en Azië. De totale export komt hiermee op 1.800 ton dit seizoen. "De belangrijkste markten voor Turkse kersen zijn altijd Europese landen. We hebben contacten in deze landen en goede banden met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. De Golfstaten bieden ook goede marktkansen voor onze Turkse kersen maar vanwege de vraag naar goedkope producten oefenen deze landen grote druk uit. Ook in Azië zijn kersen enorm populair. Met name China is een belangrijke doelmarkt voor ons maar vanwege de strenge regels voor koude behandeling in dit land wordt de export bemoeilijkt. De onderhandelingen tussen beide landen lopen echter nog en we hebben goede hoop dat we uiteindelijk toegang tot deze markt zullen krijgen voor onze kersen," legt Alper Kerim uit. 

Gezien de grote focus op Europese en Aziatische markten is het misschien verrassend dat Demir Fresh Fruits ook probeert om dit seizoen een aantal markten in Afrika te betreden met haar kersen. "We willen graag starten met de export naar bepaalde Afrikaanse landen. We exporteren naast kersen voornamelijk appelen. We exporteren ieder jaar rond de 20.000 ton appelen en we exporteren deze naar 18 verschillende landen. Een paar daarvan zijn Afrikaanse landen, waaronder Nigeria, Ivoorkust en Kenia," vervolgt Kerim. "Aangezien we al appelen naar deze markten exporteren, onderhandelen we op dit moment met onze partners in Afrika over de export van kersen per luchtvracht. We zitten er bovenop en verwachten dat we in juni een aantal proefzendingen kunnen verladen. Afrika is een grote markt, dus we zijn zeer enthousiast."

Dankzij het uitstekende weer in Turkije denkt Karim te kunnen concurreren met landen die anders een voorsprong op Turkije hebben: "Onze concurrentie bestaat voornamelijk uit Spanje en Italië. Net als wij exporteren zij naar andere landen in Europa. Zij hebben echter een gunstigere geografische positie. Ik heb wel vernomen dat Spanje en Italië wat problemen met hun kwaliteit hebben dit seizoen. We hebben het geluk dat we prima weer hebben gehad tot nu toe, wat kersen van hoge kwaliteit heeft opgeleverd. We rekenen dan ook op een uitmuntend seizoen," zegt Kerim tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Alper Kerim
Demir Fresh Fruits
Tel: +90 532 514 2080
Email: alper@dff.com.tr  
www.dff.com.tr 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven