Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse en Luxemburgse fruittelers al tien jaar verenigd

Duitsland/Luxemburg - Het idee om fruittelers uit zowel Duitsland als Luxemburg te verenigen tot een strijdvaardige afzetvereniging, bleek geniaal. Het bewustzijn voor regionale producten van de hoogste kwaliteit is aangescherpt bij de klanten. „Zonder deze samenwerking bestond mijn bedrijf niet", zegt Stefan Samson, fruitteler uit het Duitse Merzkirchen. Hij begon tien jaar geleden met een halve hectare appelbomen en beheert nu negen hectare. „Dit succes was destijds in geen geval vanzelfsprekend", voegt zijn compagnon Fernand Hilgert uit het Luxemburgse Kehlen eraan toe.
 
Het is de balans van een tienjarige samenwerking van vier Luxemburgse fruittelers, fruitteeltvereniging Steinsel uit het Duitse Heisdorf en vier producenten uit de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz. Onlangs vierden zij in het wijnbouwmuseum Ehnen (Luxemburg) hun succesvolle samenwerking. Onder de merknaam 'Eist Uebst - Us Uebscht' kon de productie vergroot worden van 80 naar 500 ton groenten en fruit. „We zijn begonnen met 46 hectare en telen tegenwoordig op 100 hectare fruit", zegt producent Andreas Löbke.
 
„Het idee werd reeds in 1995 tijdens het 100-jarig jubileum van de Luxemburgse fruitteeltvereniging geopperd", herinnert Leon Wietor, directeur van het Luxemburgse Landbouwbestuur zich. De basis voor de vereniging werd in 2001 gelegd met het haalbaarheidsonderzoek van marketingbedrijf 'Co Concept'.
 
„Regionale producten zijn vandaag de dag geen nicheproducten meer", zegt eregast Romain Schneider tijdens de viering, de Luxemburgse minister van Landbouw. „Dit fruit heeft het succes verdiend." Andreas Löbke voegt eraan toe: „Aangezien tussenhandelen en lange transportafstanden bij ons wegvallen, kunnen wij qua prijs met fruit uit bijvoorbeeld China concurreren. Ook hoeft het fruit niet onnodig vroeg geoogst te worden. Het fruit kan veel langer rijpen en krijgt daardoor zijn buitengewone kwaliteit."
Publicatiedatum: