Groeiende vraag naar vijgen en pruimen

"Het Spaanse steenfruitseizoen verloopt tot nu toe beter dan het vorige"

In Fraga, in de Spaanse provincie Huesca, is het steenfruitseizoen onlangs begonnen. Er wordt een goede oogst verwacht die volgens schema zal verlopen. Op dit moment worden er kersen en abrikozen geplukt en vermarkt. 

"Het seizoen is op tijd begonnen en we rekenen op goede hoeveelheden: zo'n 2 mln kilo kersen en 2,5 mln kilo abrikozen. De stormen en het kille weer in april hebben hun tol geëist op kersenrassen zoals Nimba en Frisco. Toch zijn de hoeveelheden overwegend goed en zijn de uiterlijke eigenschappen van het fruit uitstekend. Dit geldt met name voor het ras Santina. Het huidige seizoen verloopt tot nu toe beter dan het vorige," vertelt Ramon Pascual, van de verkoopafdeling van Summer Fruit.  

Het in Fraga gevestigde bedrijf exporteert kersen naar markten in heel Europa maar met name naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Oostenrijk. Buiten Europa exporteert het naar onder meer Singapore, Hongkong, Dubai, Kuala Lumpur, de Verenigde Arabische Emiraten, Canada en Zuid-Afrika. "De afzet buiten Europa blijft groeien. Het is een bloeiende markt. De interesse vanuit Azië neemt ook toe, vooral wat betreft kersen en Paraguayo-perziken. Dit jaar starten we met de export naar Thailand. We bestuderen het protocol aandachtig om te zien welke rassen het meest geschikt zijn vanuit logistiek oogpunt maar die ook aantrekkelijk zijn voor Thailanders," zegt Ramon Pascual. 

Het is zo dat bepaalde protocollen, zoals het Chinese, de export van sommige fruitsoorten, waaronder kersen, niet haalbaar maakt. Het vereiste aantal dagen in de koelbewaring maakt het nagenoeg onmogelijk om deze markt fruit te leveren dat voldoet aan de wensen van de Chinezen, die gewend is aan een stevige kers met een hoge Brix," vervolgt Ramon. 

Volgens Ramon is de internationale vraag naar kersen dit seizoen erg goed. De slechte weersomstandigheden in Californië, Griekenland en Italië bieden Spanje nieuwe marktkansen, ondanks dat het moet concurreren met Italië en Turkije. "Tot dusver was het een goed jaar met stabiele prijzen voor kersen en abrikozen. We hebben ons areaal niet uitgebreid en telen ons fruit nog altijd op 900 hectare. Er zijn echter wel meer boomgaarden in volle productie gekomen en daarom rekenen we dit seizoen op hogere opbrengsten per hectare," legt Ramon uit. 

Het familiebedrijf teelt 20 mln kilo fruit, vrijwel zonder verliezen, en biedt steeds meer fruitsoorten aan. "We hebben goede vooruitzichten voor vijgen en pruimen. Dankzij het goede voorjaarsweer rekenen we op een optimale oogst," aldus Ramon Pascual.

 

Voor meer informatie:
Ramón Pascual
Summerfruit
Ctra. Nacional 221, km 329
Fraga, Huesca. Spain
T: +34 974453915
ramon@summerfruit.es
www.summerfruit.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven