Niek van Rijsbergen, Exsa Europe blikt vooruit op het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen:

"Lege markt grapefruit, late start Satsuma-mandarijnen en verkoop Navels palletsgewijs gestart"

Tholen - Met temperaturen in Europa die nog niet op een al te hoog niveau liggen, is er sprake van ideaal citrusweer. Hierdoor ligt de consumptie op een hoger niveau dan vorig jaar. Sales manager Niek van Rijsbergen van Exsa Europe geeft een vooruitblik op het Zuid-Afrikaanse seizoen, een seizoen met een late start van Satsuma-mandarijnen, een vroeg te verwachten start van de retailprogramma's met sinaasappelen, goede prijsindicaties voor citroenen en zelfs uitzonderlijk hoge prijzen voor grapefruit.

“Samen met onze citruspartner en aandeelhouder Lona, zijn we al tijden bezig met het voorbereiden van het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen. Lona behoort tot één van de vijf grootste citrustelers/exporteurs van Zuid Afrika,en heeft een goede spreiding van ‘vroege’ tot ‘late’ farms. Kennis is macht en samen met onze telers en klanten wisselen we over en weer zo goed mogelijk informatie uit om het seizoen zo goed mogelijk te laten verlopen", aldus de sales manager.

"Met Satsuma-mandarijnen zien we een beduidend lagere opbrengst in Zuid-Afrika dan iedereen had verwacht. Het seizoen is maar liefst drie weken later gestart, maar desondanks zien we geen grotere vraag uit de markt ontstaan. Traditiegetrouw trekt het Verenigd Koninkrijk het hardste aan de Satsuma's, gevolgd door Rusland. De Europese markt is geen grote speler voor Satsuma's. Noord-Europese retailers stappen nu over op Clementines doordat de Zuid-Europese mandarijnen van de markt af geraken."

"Na een week of vijf, zes, zal men overschakelen op de late rassen zoals Tango en Nadorcott. Van deze rassen is een mega-aanplant geweest en wordt dit seizoen al 13-15% groei verwacht. Persoonlijk zie ik dat niet als een bedreiging. De laatste jaren kenmerken deze rassen zich door een hoge prijsvorming, maar als de prijzen iets gunstiger zijn, zal dat ook de afname van grotere volumes in de markt mogelijk maken."

Op sinaasappelgebied is de verkoop van Navels palletsgewijs gestart en zien we nu de verladingen op gang komen. De eerste indrukken zijn qua sapgehalte erg goed en de brix van 13/14 voor de eerste sinaasappelen is uitzonderlijk hoog. Wel hebben de vroege sinaasappelen hier en daar wat windschade opgelopen", vertelt Niek. "Informatie inzake beschikbaarheid van handsinaasappels vanuit Spanje wisselt sterk. Wij verwachten dat de retailprogramma's eerder zullen starten dan vorig jaar. Het volume is nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Van de Valencia-types worden weliswaar 3-4% minder verwacht, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat en gaat op de totale markt geen verschil maken."

"Ook de aanplant van citroenen is met name in de Oostkaap fors toegenomen. Giganten als Coca Cola hebben hun risico gespreid en in deze aanplant geinvesteerd. De verwachting is dan ook dat de een groot percentage van die extra aanplant opgenomen zal worden door de verwerkende industrie", aldus Niek. Inmiddels heeft Exsa Europe de eerste Zuid-Afrikaanse citroenen al ontvangen, wat tamelijk vroeg is. De prijsindicaties zijn goed. De Spaanse Primofiori's zijn al uit de markt, wel zijn er volop Verna-citroenen, maar die worden normaal nauwelijks geconsumeerd in Noord-Europa, waardoor de weg vrij lijkt voor Zuid-Afrika. Grote vraag is hoe groot de verladingen vanuit Argentinië zullen uitvallen. Hiervan zijn de geluiden dat de eerste aankomsten door de regen er niet zo uitzien als gewenst en dat er mogelijk vertraging optreedt en ook dat zou vraag voor de Zuid-Afrikaanse citroenen kunnen creëren."

Last but not least is er ook sprake van een compleet lege grapefruitmarkt. "De indicaties waren dat er 10% minder grapefruit zou worden verstuurd, maar die volumes zijn vanuit verschillende gebieden deze week al met 300.000 tot 400.000 kartons naar beneden bijgesteld. Vanwege klimatologische omstandigheden als droogte en wind, is er veel schade opgetreden en liggen de opbrengsten beduidend lager. Zoals het er nu uitziet, gaan de opbrengsten in lijn van 2018 komen of zelfs van 2017, wat een jaar was met een bijzonder kleine oogst. Daarbij is nu de markt leeg en raakt het grapefruit de vloer niet. Komende weken zal de beschikbaarheid iets toenemen maar de tekorten zullen structureel zijn", aldus Niek. 

Voor meer informatie:
Niek van Rijsbergen
Exsa Europe
D'Oultremontweg 16c
5154 PD Elshout
Tel: +31-88 735 0005
Niek.vanRijsbergen@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven