Europese aardappelmarkt (week 20)

Nederland: prijzen blijven stabiel

Europese fysieke markten: Prijzenoverzicht (bron: NEPG) : 

België
Marktbericht van Fiwap/ PCA:
(Zeer) laag aanbod (krappe voorraden) ten opzichte van een goede vraag voor de export (Zuid- en Oost-Europa) en industrie (meerdere fabrieken blijven voor directe levering afnemen). 

Fontane : 30,00 à 32,00 €/q, meest voorkomende prijs 30,00 €/q, stabiele markt;
Challenger : 30,00 à 32,00 €/q, meest voorkomende prijs 30,00 €/q, stabiele markt;
Bintje : "friteskwaliteit': max 15 % onderwatergewicht bij 1060 g/l en PSE min 335 g/5 kg, geschikte maten en goede bakkleur: voornamelijk 25,00 €/q, . Nog steeds vraag van schillers maar het aanbod is klein. Goede partijen van 'friteskwaliteit' worden steeds zeldzamer.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria  en overige industrieassen 40 mm+, min 60 % 50 mm +:

Nederland

Weinig handel op de vrije markt maar de prijzen blijven stabiel. Er is de afgelopen week nauwelijks iets veranderd aan de noteringen, sommige zijn licht gedaald, afhankelijk van het ras. De prijs van Agria is het meest gestegen en groeide met meer dan €1/q. De daadwerkelijke transacties variëren van 30 tot 34 €/q voor de verwerking, en van 37,50 €/q voor de binnenlandse versmarkt. Er vindt nog steeds export naar Zuid- en Oost-Europa plaats, op basis van 30 tot 34 €/q (in zakken) voor basiskwaliteit, 35 tot 40 €/q voor wasbare kwaliteit en 40 tot 45 €/q voor Agria 55 mm+ voor Spanje, Italië en Portugal. Het poten is voltooid. De neerslag van vorige week was onvoldoende om een einde aan de droogte te maken. De komende zeven dagen wordt er nauwelijks of geen regen verwacht. 

Notering  PotatoNL : zie ook www.potatonl.com 

Frankrijk
Voor de sector is de vraag sterker op markten die als rustig bekend staan. De prijzen hebben zich deze week hersteld met een forse toename voor Fontane en diverse andere rassen. De daadwerkelijke transacties lopen sterk uiteen variërend van 27,50 tot 32,00 €/q, behalve voor Bintje, die op een lager niveau blijven. De prijzen voor de export blijven stabiel maar de activiteit is sterk afgenomen als gevolg van de krappe voorraden. Het einde van het seizoen komt in zicht. Het poten is voltooid en de droogte houdt de gemoederen bezig. In de departementen Hauts de France is er sprake van een waarschuwing en in Pas de Calais is men waakzaam. Voor ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Noord-Seine €/qt, min – max (gemiddeld) (RNM) :

Duitsland
Einde van noteringen voor de versmarkt (Rijnland). De prijzen van de laatste offertes lagen hoger. De markt wordt bevoorraad door binnenlandse telers, en import uit Frankrijk. De eerste binnenlandse aardappelen werden in Baden-Württemberg genoteerd voor 30 €/25 kg (120 €/q). Voor industrieaardappelen (frites) lopen de prijzen sterk uiteen, afhankelijk van de kwaliteit, met prijzen variërend van 24 €/q voor partijen met problemen tot 34 €/q voor de beste partijen Agria voor de export. De prijzen voor friteskwaliteit stijgen: Agria tussen 30,50 en 31,50 €/q, Fontane tussen 29,50 en 30,50 €/q. 
Het is de algemene verwachting dat het areaal dit seizoen gegroeid zal zijn. 
*Er dient 1,00 €/q van deze prijzen afgetrokken te worden voor de sorteerkosten

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijzen (alle markten samen) week 18 : 24,29 €/q (ten opzichte van 26,63 €/q in week 17).

Canada 
Het areaal is in 2019 gegroeid (bron : Stats Canada/NAPM via VTA Nederland) : De verwachte toename wordt op basis van voorlopige cijfers op 4% geraamd. De oostelijke provincies (Maritimes) beschikken over het grootste areaal (57.000 hectare) maar de groei is het sterkst in het westen van het land (Prairies) met respectievelijk 7,6% en 10,3% in Manitoba en Alberta dankzij de fors toegenomen verwerkingscapaciteit. Het poten is in het westen al vergevorderd maar heeft in het oosten vertraging opgelopen als gevolg van het natte en koude weer. 

Voor meer informatie:

FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven