Europese aardappelmarkt (week 17)

Frankrijk: nog steeds een zwakke vraag en een aarzelend aanbod van industrieaardappelen

België
Marktbericht Fiwap/PCA:

Door aanplant en werk op het land door mannen, vrouwen en machines was er nog maar heel weinig tijd over voor afzetten en laden. Het aanbod op de markt is daarom klein met een vraag die ook nog eens wordt beperkt doordat de focus van kopers op hun contracten ligt.


Industrierassen:
Fontane: 25 tot 27 €/q, stabiel. De vraag wordt iets meer ondersteund, met prijzen die hoger zijn dan het gerapporteerde bereik, afhankelijk van kwaliteit (maat) en bestemming;
Challenger: voornamelijk 25 tot 27 €/q, stabiel.

Bintje: “friteskwaliteit”: max 15% met onderwatergewicht 1060g/l en PSE min 335g/5 kg: 20 tot 25 €/q afhankelijk van de kwaliteit en de bestemming. Kalme en stabiele markt. Zwakke vraag vanuit de industrie, maar er wordt toch gekocht om te kunnen leveren aan schillers.
Inno, Markies,… : tussen de 25 et de 27 €/q, afhankelijk van de partijen, kwaliteiten en hoeveelheden.
Versmarkt: afhankelijk van de verwerkers – handelaren varieert het volume van oud ten opzichte van nieuw sterk: van – voor een aantal – 100% van het oude tot al 70% van de nieuwe Middellandse Zeegebieden voor andere. De verschuiving van oud naar nieuw zal waarschijnlijk in week 19, 20 en 21 plaatsvinden.


Bintje pootaardappelen:
Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor april 2019, per 5 ton, los, exclusief btw: nog steeds dalende prijzen.

Maat 28 – 35 mm: 40 – 50 €/q

 

Maat 35 – 45 mm : 20 – 30 €/q

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Volgens 'Boer & Business' – via de Nederlandse VAVI – verwerkte de Nederlandse industrie in maart 2019 323.000 ton aardappelen, vergeleken met 360.500 ton in maart 2018.
De recente reële transacties blijven steken op een bedrag tussen de 28,50 en de 30,00 € voor de directe industriële handel, en een bedrag tot 34,00-35,00 €/q voor Agria voor het schillen en uitgestelde leveringen (mei).


Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com

Frankrijk
Voor de industrie is de vraag nog steeds erg laag en het aanbod aarzelend. Geen prijswijzigingen in de afgelopen paar dagen. De markt is rustig, met weinig verwijderingen. De versmarkten zijn echter zeer solide (eerder vanwege een gebrek aan producten dan vanwege een toename van de vraag), vooral in Oost-Europa en daarna in Spanje. Prijzen tot 40 €/q of meer. Er zou wat concurrentie kunnen optreden tussen de ‘verse exportindustrie’ van gemengde rassen, bestemd voor afzetbedrijven/export.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Leveringen/export: sinds het begin van het seizoen (augustus 2018 tot eind februari 2019) heeft de afzet van aardappelen van de verssector reeds 1,1 miljoen ton (MT) (10%) en een omzet van 342 miljoen euro behaald (96%).

Duitsland
Het planten gaat overal goed… Op de versmarkt (Rijnland) was er op 19 april sprake van stabiele prijzen voor vastkokende aardappelen: 40 €/q voor de opslagcapaciteit van koelkratten en 38 €/q voor kruimige aardappelen voor de opslagcapaciteit van koelkratten. Voor de vastkokende aardappelen die te koop waren op teeltbedrijven (Rijnland) varieerden de prijzen van 11 tot 13 € per zak van 25 kg.

Vroege importaardappelen: de prijzen van de rassen uit Egypte gingen terug naar bedragen die lagen tussen de 64 en de 69 €/q en bij de Israëlische rassen lagen de prijzen tussen de 69 en de 79 €/q. Tegen het einde van mei is de overgang tussen oud en nieuw voorbij

Als er niet op de akkers wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald.

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs teler (gecombineerd van alle markten) week 15: 25,22 € (tegen 25,58 €/q in week 14).

Voor de binnenlandse zakkenmarkt (voor Fish & Chips-schillers) liggen de prijzen – afhankelijk van het ras en kwaliteit – tussen de 27,71 en de 46,19 €/q. Levering en export naar het continent gaat door.


Het planten gaat in het oosten van het land – waar het droog is – in rap tempo door. Het planten in het westen en zuiden van het land – waar de regen en de kou het planten soms hebben vertraagd of verstoord.


Voorradenstatus eind maart: volgens AHDB waren de voorraden van de telers historisch laag, namelijk 980.000 ton, 26% minder dan de hoeveelheid die eind maart 2018 gemeten is en 13% minder dan het meerjarige gemiddelde bij de dezelfde data. 42% van de resterende voorraden zijn bestemd voor schillers, 6% meer dan het gemiddelde voor 2015-2018. Wat betreft de aardappelen voor schillers, zijn de voorraden voor de handel in zakken en de Fish & Chips 32% kleiner dan vorig jaar en 14% kleiner dan het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar. Ten slotte is de voorraad ‘frites’ ook kleiner: 25% minder dan vorig jaar en 17% minder dan het gemiddelde. Over het algemeen zijn de voorraden in Schotland groter dan die in de andere 3 regio's van het land.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven