"Seizoensgebonden Zuid-Afrikaanse citrus geen oneerlijke concurrentie voor Europese teelt"

De Zuid-Afrikaanse citrussector heeft er kennis van genomen dat de Europese Commissie een analyse zal uitvoeren van de vraag of voor importcitrus uit derde landen een beschermingsmaatregel moet worden geactiveerd in de vorm van verhoogde importheffingen om de lokale Europese citrussector te beschermen.

Volgens een ingewijde is de Zuid-Afrikaanse sector ervan overtuigd dat een onderzoek van de data zal aantonen dat de Zuid-Afrikaanse citrus geen risico vormt op oneerlijke concurrentie met de Europese citrus en dat een beveiligingsmaatregel in dit geval niet nodig is.

Veiligheidsmaatregelen in internationale handelsovereenkomsten bestaan om de lokale sector te beschermen tegen bovenmatige of oneerlijke importconcurrentie. Citrus in Zuid-Afrika wordt echter tijdens een ander seizoen geteeld dan op het Noordelijk halfrond en daarom is er hier geen sprake van directe concurrentie.

Zoals de lokale sector opmerkt, stimuleert de Zuid-Afrikaanse citrus de jaarronde consumptie en zorgen ze ervoor dat de schappen het hele jaar gevuld zijn, wat de marktpositie van Spaanse citrustelers verbetert. Doordat het fruit continu beschikbaar is, blijven consumenten citrus eten in plaats van over te stappen naar ander fruit.

“Zuid-Afrika heeft, net als Spanje, de citrus aangepast aan de voorkeuren van de consument en dat stimuleert de keuze van de consument," zegt de ingewijde binnen de sector. "Zuid-Afrika exporteert al meer dan honderd jaar citrus naar Europa, er is dus niets nieuws aan de handel. De groei is geleidelijk gegaan toen de vraag naar Zuid-Afrikaanse citrus toenam."

De laagseizoenen in het Noordelijke en Zuidelijke halfrond zijn grotendeels verdwenen doordat tijdens deze periodes nieuw fruit aan consumenten worden geleverd. Daarom is de concurrentie tijdens de laagseizoenen flink toegenomen, maar dit is een normale gebeurtenis in elke marktontwikkeling, zo voegt hij toe.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven