Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meeste telers in Sundays River Valley beginnen eind deze week aan de pluk

Lang verwachte regen vertraagt citroenoogst in Zuid-Afrikaanse Oostkaap

Een lagedrukgebied heeft in grote delen van Zuid-Afrika voor neerslag en lagere temperaturen gezorgd en dit was precies waar citrustelers in de Oostkaap op hoopten voor de kleuring van hun fruit. In het land worden overwegend middelmatige maten geoogst: 100, 113, 138. 

In de Sundays River Valley betekent het paasweekend traditioneel de start van de citroenoogst. Een handjevol telers was voor het weekend al begonnen, terwijl anderen nog wat problemen met de kleuring hadden. De oogst in de Sundays River Valley zal naar verwachting ongeveer een week vertraging oplopen.  

De regen in Kirkwood was 'een geschenk uit de hemel'," zegt Greg Jones, algemeen directeur van Sunday River Valley Citrus Producer Forum. De kleuring is geweldig nu de temperaturen 's nachts tot onder de 12°C dalen en de regen het opgehoopte zout uit de bodem spoelt. Toch moeten sommige telers toegeven dat zij liever nu al begonnen waren aan de naar verwachting grote citroenoogst. 

De citroenoogst in de Sundays River Valley wordt op 10 mln dozen van 15 kilo geraamd en dit is 45% van de totale Zuid-Afrikaanse citroenoogst. Twee jaar geleden bedroeg de oogst in deze regio 8,1 mln dozen en vorig jaar 8,7 mln dozen.

In de nabijgelegen Gamtoos Valley beginnen telers doorgaans zo'n twee weken later aan de oogst. De watersituatie is hier zorgelijk en de 30 mm neerslag was dan ook meer dan welkom, evenals het koele weer van de afgelopen twee weken, dat geweldig was voor de kleuring van de citroenen.

Citroenoogst Senwes
Ook in Senwes, de op één na grootste citroenregio van Zuid-Afrika (Marble Hall en Groblersdal), is men druk met de oogst. Ook hier zijn wisselende hoeveelheden regen gevallen, variërend van 5 tot 60 mm. Hoewel de pluk tijdelijk gestaakt is omdat de boomgaarden nat zijn, bevinden zich grote hoeveelheden citroenen in pakstations, die geplukt zijn voor Pasen en de verpakkingslijnen ondertussen draaiende houden.  

De raming voor de regio Senwes staat momenteel op 4,6 mln dozen van 15 kilo, een voorzichtige schatting, met name als de maten groter uitvallen. 

Aantallen in de regio Hoedspruit fors gedaald

In de vroege regio's Hoedspruit/Letsitele zijn de aantallen fors gedaald, zo melden diverse bronnen. De daling varieert tussen de 25% en 40%. De eerste citroenraming voor Hoedspruit is de op twee na hoogste (1,5 mln dozen van 15 kilo) maar zal mogelijk naar beneden bijgesteld worden, gokt een exporteur. Wellicht is dit een geluk bij een ongeluk, gezien het voortdurend groeiend aanbod citroenen op de internationale markt. Men denkt dat de hete en droge weersomstandigheden tijdens de fruitzetting geleid hebben tot de kleinere oogst. 

De daling van de aantallen was een flinke tegenvaller van handelaren in vroege citroenen die hoopten te kunnen profiteren van de stabiele markten in Rusland en het Midden-Oosten voor de grote aanvoer van Argentijnse citroenen op gang kwam. "Wanneer de containers uit Argentinië arriveren, dan is het uit met de pret," merkt een teler uit Hoedspruit op. 

In Lowveld, waar de citroenoogst al een paar weken aan de gang is, moest de pluk een paar keer onderbroken worden vanwege de regen. De hagelbuien van eind vorig jaar hebben grote schade aangericht in sommige citrusboomgaarden in Nelspruit. Toch zal dit geen gevolgen hebben voor de oogstraming van deze regio, die op 750.000 dozen van 15 kilo staat. 

 

Publicatiedatum: