Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tiago de Wit, Torres Tropical:

"Kaki's uit Brazilië vullen gat in de markt"

Tholen - Met het einde van het Kaki-seizoen in Spanje en het Zuid-Afrikaanse seizoen, dat nog op gang moet komen, vullen de kaki’s uit Brazilië de Europese markt op. Tiago de Wit van Torres Tropical vertelt over de kaki’s uit het Zuid-Amerikaanse land.

Binnenlandse markt
“De teelt van kaki’s bestaat al lang in Brazilië, al in 1820 werden er kaki’s geteeld en vooral de laatste 20 jaar zagen we het areaal toenemen door de invloed van de Japanse bevolking in het land. Momenteel is de groei van het areaal voor de kaki stabiel, we hebben het dan over een kleine 5000 hectare aan kaki’s. De oogst loopt van februari tot juli/augustus. De piek van het seizoen zit in de maanden april en mei. Op dat moment zijn de kaki’s ook het goedkoopst op de Braziliaanse markt.”

De teelt in Brazilië is echter voornamelijk gericht op de binnenlandse markt. Dat komt niet alleen door de vraag maar ook omdat de kaki’s in Brazilië minder geschikt zijn voor de export.  De vrucht wordt te snel rijp en verliest zijn stevigheid. Importeurs die het fruit naar Europa importeren, maken dan ook sneller gebruik van luchttransport in plaats van zeevracht. Dat maakt de kaki’s op de Europese markt voor het seizoen ook duurder ten opzichte van andere varianten.

Rojo Brillante
De kaki’s in Brazilië verschillen dan ook van de kaki’s van andere markten. “Er zijn immers verschillende soorten kaki’s beschikbaar. Een van de bekendste is de Triumph (Sharon) die oorspronkelijk in Israël is veredeld. Een andere bekende kaki is de Rojo Brillante die voornamelijk in Spanje wordt geteeld. De meest geteelde kaki in Brazilië is een veel oudere soort: de Fuyu en is veel minder geschikt voor de export.

In Brazilië is men echter wel aan het onderzoeken of men ook de Rojo Brillante kan gaan telen. “Het is echter de vraag of deze kaki aanslaat op de binnenlandse markt en dat is voor de meeste telers in Brazilië het belangrijkst.”

Verwachtingen
Wel ziet Tiago een goede vraag naar de kaki in Europa. Vooral de Duitse markt is momenteel een stijgende vraag naar de kaki. Toch verwacht hij niet dat de Braziliaanse kaki’s kunnen concurreren in Europa met bijvoorbeeld de Spaanse kaki’s. “Als we ook de Rojo Brillante in Brazilië gaan kweken voor de export, is het transport veel duurder, ook de kosten voor de productie zijn hoger vergeleken met Spanje.”

De uitzichten voor het Braziliaanse seizoen zijn goed. “Vergeleken met vorig jaar is de oogst stabiel en kijken we aan tegen een goede opbrengst met zo’n 30 ton kaki per hectare. Toch is het afwachten wat het weer nog gaat doen en hoe de piek in april/mei verloopt met de oogst. Hierdoor dalen de prijzen op de binnenlandse markt namelijk sterk.”

Voor meer informatie:
Tiago de Wit
Torres Tropical BV
+316 53763217
twit@torrestropical.com
www.torrestropical.com