lucratieve uienmarkt, krapte op de citroenenmarkt

Farm Fresh Direct & Origin Fruit op zoek naar kansen in Afrika

Farm Fresh Direct handelt al sinds 2015 in groenten zowel op de lokale markt als over de grens. De huidige levering van uien aan een Britse retailer is hun eerste stap op de exportmarkt onder leiding van Vincent Keesenberg van Origin Fruit, de fruitdivisie van Farm Fresh Direct. 

"We hebben tot dusver 40 containers verladen en dat zijn er veel meer dan voorheen," vertelt Dawie Visser, algemeen directeur van Farm Fresh Direct. 

"Telers verdienen momenteel 50% tot 60% meer aan de uienexport en dit zet de lokale markt onder druk omdat telers aanvankelijk niet van plan waren om dit seizoen zo veel te exporteren. Ze hadden dan ook geen extra hectares aangeplant."

Europa en het Verenigd Koninkrijk zijn op zoek naar grote bruine en rode uien. Deze laatstgenoemde categorie kan Zuid-Afrika echter niet leveren omdat de uien te beperkt houdbaar zijn. 

In de Kaap worden bruine uien van zeer hoge kwaliteit geteeld. Deze uien zijn goed voor 95% van de sterk toegenomen uienexport van dit seizoen.  

"We werken met uientelers in de Westkaap en een paar in de Noordkaap. Veel van de telers in de Noordkaap beschikken echter niet over de juiste certificaten voor de export, terwijl alle uientelers in de Westkaap ook appelen exporteren en dus ervaring hebben met de export. Dit stelde ons in staat om snel op de markt in te spelen, waarbij we al onze producten aan een supermarktprogramma in het Verenigd Koninkrijk leveren."

Focus op Afrika
De nieuwe exportplannen van Farm Fresh Direct zijn eigenlijk vooral gericht op Afrika, de markt die hen het meest interesseert. De handel in Zuid-Afrikaanse appelen en peren is al aanzienlijk in Afrika. Er wordt geëxporteerd naar alle buurlanden en landen verder naar het noorden, zoals Zambia, Tanzania, Kenia, Nigeria en Ivoorkust. 

Appelen, peren en citrus vormen de basis van hun fruitexport en import buiten het seizoen, naast hun oorspronkelijke handel in groenten (zoals de export van uien naar Zambia en Mozambique), evenals de incidentele import van bijvoorbeeld mango's of lychees uit Israël per luchtvracht. 

Ze merken bijvoorbeeld dat de er belangstelling is voor Pink Lady's en Nova's uit Angola (Afrikaanse klanten willen geen satsuma's omdat ze grote waarde hechten aan de houdbaarheid). De eerste partijen Pink Lady zullen per luchtvracht naar niet aan zee grenzende markten in Centraal-Afrika worden verzonden evenals naar een aantal naburige eilanden in de Indische Oceaan, zoals Mauritius. 

Vraag naar citroenen en grapefruit sterk
Eén van hun telers heeft de eerste Nova's van het land, die twee tot drie weken voor de rest op de markt komen. Ze hebben afspraken gemaakt met klanten in Maleisië en Singapore en merken eveneens op hoe sterk Vietnam in opkomst is als bestemming. 

De eerste zeer vroege Nova's van Fresh Direct' uit Zuid-Afrika

De easypeelers zijn op tijd maar citroenen en grapefruit lopen wat achter op schema, net zoals het groenteseizoen. Dawie legt uit dat dit mogelijk het gevolg is van de hoge zomertemperaturen in december en januari. 

Eind deze week zullen de eerste grapefruit uit Swaziland beschikbaar komen. "De vraag naar vroege grapefruit vanuit China is goed en ook de maten zien er prima uit," zegt Dawie. "Ik denk dat we een goed seizoen tegemoet gaan."

Wat betreft citroenen merkt Vincent op dat de handel momenteel beïnvloed wordt door de hoge prijzen in Rusland, die tot wel €5,30 tot €6,20 hoger liggen dan in het Midden- en Verre Oosten. "Iedereen zit te springen om citroenen," vervolgt hij maar hij wijst er tegelijk op dat de markt ook snel verzadigd kan raken. 

De lokale sector exporteert nu meer klasse II citroenen dan voorheen omdat de exportprijs van klasse II fruit op dit moment hoger is dan de binnenlandse prijs.  

Gunstige voorwaarden voor telers
Het bedrijf verkeert momenteel in een uitbreidingsfase en is op zoek naar nieuwe telers. Gelukkig lijkt het erop dat een aantal telers ook wel in de markt is voor nieuwe representatie.

Farm Fresh Direct biedt een vaste prijs voor het product verladen wordt en betaalt telers 50% op vertoon van de vervoersdocumenten en 50% na aankomst op bestemming, afhankelijk van de kwaliteit. "Onze grote troef zij de voorwaarden die wij bieden. We houden 5% commissie in, rekenen geen bankkosten en telers krijgen binnen 6 tot 7 weken betaald voor exportfruit," vertelt Dawie. 

Voor transacties op de binnenlandse markt moet het bedrijf zich als APAC-geregistreerde marktagent houden aan de regel dat het geld van telers bij contante transacties niet langer dan vijf dagen vastgehouden mag worden.

Vincent voegt eraan toe dat veel telers het pool-marketingsysteem beu zijn, waarbij fruit van verschillende telers samengevoegd wordt om tot een gemiddelde prijs te komen. In dit systeem verliezen zeer vroege of juist zeer late telers hun strategische voordeel op de markt. 

Een ander aspect waar ze naar verwijzen is transparantie. "We willen dat telers weten wie de klant is en vice versa."

Dawie vervolgt: "Telers zijn eigenaar van ons. De andere directeur van Farm Fresh Direct is CT van der Merwe van AI3 Boerdery, een grote teler van aardappelen, uien en pompoenen in Dendron, Limpopo. Aangezien we eigendom van de telers zijn, zijn we niet op winst gericht. We richten ons op het realiseren van de hoogst haalbare prijs tegen de laagst mogelijke kosten."

Farm Fresh Direct: Dawie Visser (algemeen directeur), Charmaine Sommer (financieel directeur) en Vincent Keesenberg (marketing directeur)

Online handel in verse AGF
Het bedrijf handelt al sinds 2015 in groenten en is actief als marktagent op het online platform FGX voor de AGF-handel. Op de lokale markt bieden zij hun telers het voordeel van vaste supermarktprogramma's, zodat deze minder afhankelijk worden van gemeentelijke markten en helpen zij hen bij het verkrijgen van de noodzakelijke accreditaties die steeds meer Zuid-Afrikaanse supermarkten eisen.

 

Voor meer informatie:
Vincent Keesenberg, marketing director
Origin Fruit (Farm Fresh Direct fruit export division)
Tel: +27 82 561 3278
Email: Vincent.keesenberg@ffdirect.co.za

Dawie Visser, managing director
Farm Fresh Direct
Tel: +27 81 680 9809
Email: dawie.visser@ffdirect.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven