Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoop is gevestigd op Paasperiode

"Er is geen reden tot paniek voor Italiaanse kiwihandelaren"

Een handelaar uit de Italiaanse kiwisector meldt dat de afzet sinds de laatste 10 dagen van februari een lichte daling heeft laten zien. "De gehoopte inhaalslag in maart bleef helaas uit."

Het is niet verrassend dat het aandeel Italiaanse Hayward-kiwi’s op 31 maart 2019 16-17% hoger was in vergelijking met dezelfde datum in 2018. De voorraadvolumes blijven nog steeds 20% lager dan het gemiddelde van de afgelopen jaren.

"De redenen voor de groeivertraging zijn talrijk:

  1. de Europese markt heeft te maken met een sterke druk van de groene kiwi uit Griekenland. Ondanks dat dit land minder heeft geëxporteerd, zijn de conserveringstechnieken beter dan een aantal jaar geleden.
  2. druk van andere zeer goedkoop fruit in Europa.
  3. de economische situatie die de consumptie niet helpt.
  4. een toenemende waardering voor de gele kiwi, die tot half maart 2019 nog steeds in redelijke hoeveelheden op de markt aanwezig was."

"De vraag naar Italiaanse kiwi’s lijkt een licht herstel te vertonen, maar dat komt alleen omdat er nu sprake is van een vertraging van het Griekse aanbod. We hebben door de hele situatie drie weken nauwelijks afzet gekend en dat is de prijzen niet ten goede gekomen. De verhoging waar in maart op werd gehoopt, bleef uit ondanks de beperkte volumes sinds november", zegt de handelaar.

"Ik geloof niet dat er reden is tot paniek, zeker niet nu de paasperiode eraan komt. Dit zou de vraag moeten stimuleren", aldus de handelaar.

Op dit moment liggen de prijzen voor kiwi’s van grote maten rond de €0,50-0,60 per kg,  lager dan in dezelfde periode in 2018.

De expert concludeert: "Goede houdbaarheid is essentieel, omdat de afzet in het buitenland tot juni door zal gaan. De afzet op de Italiaanse markt daarentegen zal tot week 25 duren".

Publicatiedatum: