Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Minder Chinese pomelo's naar Europa

De pomeloteelt vindt in China plaats in een natuurlijke omgeving. Het nadeel hiervan is dat het fruit makkelijker wordt beïnvloed door negatieve factoren, zoals extreme weersomstandigheden. Sommige teeltgebieden hebben echter baat bij deze omstandigheden. Het district Pinghe in Zhangzhou geldt als een van de grootste teeltgebieden voor pomelo's in China. Het teeltgebied heeft veel voordeel kunnen halen uit de extreme hoeveelheid neerslag in het afgelopen seizoen in combinatie met de grote mate van zonuren. "Door deze omstandigheden werd de groei van de pomelo's bevorderd. Het grootste deel van de oogst komt neer op pomelo's met grote maten. Dit heeft een forse invloed gehad op de export van pomelo's naar markten in Europa," zegt Edvin Wang van Xiamen Guanwei Import & Export.

De pomeloboomgaard in Guanwei 

Verpakte pomelo's

"Het is bijna onmogelijk om grip te houden op het formaat van elke afzonderlijke pomelo. Er zijn namelijk erg veel externe elementen die het groeiproces beïnvloeden. We kunnen twee maanden voordat de oogst begint ramingen maken en op basis van deze ramingen het fruit distribueren, maar het is eigenlijk erg moeilijk om nauwkeurige informatie te verkrijgen voordat de oogst daadwerkelijk begint. De verscheidenheid aan maten heeft als gevolg dat het niet makkelijk is om tegemoet te komen aan de eisen van een gestandaardiseerde markt. In plaats daarvan moeten we onze marketingstrategie elk seizoen weer opnieuw aanpassen."

Pakstation van Xiamen Guanwei

"We hebben ongeveer voor 53 hectare aan pomeloboomgaarden in Pinghe. Ons pakstation heeft een oppervlak van ongeveer 4.000 vierkante meter. We beheren elk onderdeel van het leveringstraject van boom tot aan export. Het exportseizoen liep met onze laatste lading aan pomelo's af op 8 januari. De oogst was iets groter dan vorig jaar. De Chinese export loopt goed ondanks dat de maten van dit jaar niet goed aansloten op de Europese markt. Europese consumenten hebben de voorkeur voor kleinere pomelo's, terwijl de Chinese pomelo's dit jaar relatief groot waren. Zodoende is het totale volume aan pomelo's dat naar Europa is gestuurd dit jaar een stuk kleiner. Een aantal bedrijven hebben hun grotere pomelo's naar Rusland geëxporteerd, hoewel de vraag ook hier vrij beperkt was. Over het algemeen was de export dit jaar een stuk kleiner dan vorig jaar. Ondanks dat hebben we nog steeds onze export naar Europa uit kunnen breiden. We letten goed op de Europese markt en ons merk "Guanwei" heeft inmiddels wat erkenning opgebouwd. Daardoor konden wij de export van pomelo's naar Europa garanderen."

"Een andere ingrijpende ontwikkeling van het afgelopen seizoen heeft te maken met de binnenlandse markt. De vraag binnen China naar pomelo's is ook gericht op relatief kleine maten. Hierdoor werd de afzet van grote pomelo's beperkt. Door deze omstandigheden waren wij genoodzaakt om een deel van het grootste fruit aan de bomen te laten hangen. De prijzen bij telers voor pomelo's daalden steeds meer, net als de exportprijs. Dit zorgde voor omstandigheden die voor ons verre van ideaal waren."

"We exporteren onze pomelo's voornamelijk naar Rusland, Oekraïne, Europa en Dubai. Europa is onze belangrijkste markt in het buitenland. De exportmarkt voor pomelo's uit Pinghe is al 20 jaar in ontwikkeling en heeft inmiddels een goed gestructureerde leveringsketen. We hebben als bedrijf zowel de GlobalGAP als de GRASP-certificaten. We hebben ons gespecialiseerd in de teelt, export en het beheer van de plantages. We gaan in februari aanwezig zijn op Fruit Logistica in Berlijn. We zijn dan te vinden in hal 5.2 op stand C-13c."

Contact: Edvin Wang
Bedrijf: Xiamen Guanwei Import & Export Co., Ltd.
Telefoon: +86-15259641966 
E-mail: info@xmguanwei.com 


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven