CABI informeert Internationale Soft Fruit Conference over strijd tegen verwoestende invasieve fruitvlieg

CABI-wetenschapper Dr. Lukas Seehausen heeft op de International Soft Fruit Conference in 's-Hertogenbosch afgevaardigden op de hoogte gebracht van het allernieuwste onderzoek in de strijd tegen de verwoestende Suzuki fruitvlieg.

Dr. Seehausen, een onderzoekswetenschapper op het gebied van risicoanalyse en invasie-ecologie in het Zwitserse centrum van CABI in Delémont, zei dat een biologisch bestrijdingsmiddel - de parasitoïde Ganaspis cf. brasiliensis - binnenkort zou kunnen worden aanbevolen voor de bestrijding van de invasieve plaag in Europa.

Sinds 2008 is deze Aziatische fruitvlieg op verschillende continenten binnengedrongen. Het vormt een zeer ernstig fytosanitair risico en is een uitdaging geworden voor de fruitteelt, omdat meer dan 150 wilde en gekweekte vruchten, waaronder kersen, blauwe bessen en aardbeien, alsook de vruchten van sierplanten, worden aangevallen.

Dr. Seehausen en andere collega's van CABI, waaronder dr. Marc Kenis, dr. Tim Haye en voormalig doctoraatsstudent Pierre Girod, hebben opties onderzocht voor de klassieke biologische bestrijding van Drosophila suzukii als onderdeel van een project met wetenschappers van INRA - het Franse nationale instituut voor landbouwonderzoek - en Yunnan Agricultural University, China.

De studie, gefinancierd door Dropsa, het Federaal Bureau voor het Milieu, Zwitserland, de Loterij Romande, Zwitserland en het Federaal Bureau voor Landbouw, Zwitserland, heeft mogelijke parasieten uit China en Japan verzameld voor analyse in de laboratoria van CABI in Zwitserland.

Het onderzoek omvatte het leren van hun biologie en ecologie, met inbegrip van hun levenscyclus, substraatvoorkeur (vers fruit, kunstmatige voeding, rottende vruchten) en gastheersspecificiteit, zodat de mogelijke biologische bestrijdingsmiddelen geen negatieve invloed zouden hebben op lokale soorten.

Foto: Tim Haye

Dr. Seehausen: "Nieuwe en opkomende plagen zoals Drosophila suzukii kunnen een verwoestend effect hebben op de wereldwijde voedselzekerheid, dus is het belangrijk dat we gerichte strategieën ontwikkelen om de impact op de fruitproductie in de EU-regio te minimaliseren."

"Ons onderzoek heeft aangetoond dat Ganaspis cf. brasiliensis de meest veelbelovende kandidaat is voor introductie in Europa als biologisch bestrijdingsmiddel, omdat het de meest specifieke parasitoïde is en een hoge mortaliteit veroorzaakt bij D. suzukii."

"Bovendien is het in staat om D. suzukii-larven te parasiteren die zich voeden met verschillende soorten fruit zoals abrikoos, bramen, blauwe bessen, kersen, frambozen en aardbeien, wat betekent dat het een levensvatbaar biologisch bestrijdingsmiddel kan zijn in een grote verscheidenheid aan gewassen."

Dr. Seehausen zei dat er momenteel verder onderzoek wordt uitgevoerd, met inbegrip van kruisingsexperimenten met verschillende populaties van de parasitoïde en verdere moleculaire studies om de taxonomische status van Ganaspis cf. brasiliensis uit te zoeken,  voordat het kan worden vrijgegeven om D. suzukii in Europa te bestrijden.

Voor meer informatie:
Wayne Coles
Telefoon: +44 (0)1491 829395
E-mail: w.coles@cabi.org
www.cabi.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.