Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De-Sa GmbH: “Sinaasappelen en satsuma’s kopen werd afgeraden”

Duitsland: “Kwaliteit Turkse citrus beneden gemiddeld dit jaar”

Gedurende het winterseizoen wordt er gewoonlijk citrus verkocht vanuit veel verschillende landen. Naast Spanje, Italië, Noord Afrika en Griekenland is ook Turkije aanwezig in de markt. Dit Turkije-seizoen kenmerkt zich echter door moeizame verkoop van citrus. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de matige fruitkwaliteit doorheen het gehele citrussegment, zoals blijkt uit de verkoopresultaten van De-Sa GmbH uit München.

“De kwaliteit van Turks’ citrus dit jaar laat sinds het begin van het seizoen te wensen over. We hebben dit winterseizoen nog geen sinaasappelen of satsuma’s verkocht, omdat de benodigde kwaliteit er eenvoudigweg niet was. Onze leveranciers hebben ons afgeraden deze items in te kopen en te vermarkten,” aldus een van de handelaren van De-Sa GmbH.

Eigenaar Sezgin Yildirim van De-Sa GmbH wordt reeds lang beschouwd als een specialist in Turkse fruitspecialiteiten.

Relatief stabiele markt voor grapefruit
De firma levert volgens vaste programma’s aan Duitse retailers. Dit jaar kunnen er enkel grapefruits van redelijke kwaliteit geleverd worden, vanwege de eerdergenoemde kwaliteitsproblemen. Juist op dit vlak is er directe concurrentie met Spanje en de VS. “Turkse telers leveren min of meer dezelfde variëteiten als de Spaanse. Dan is er weliswaar een kans, zolang de telers maar over de juiste en toegestane pesticiden hebben kunnen beschikken. De roze grapefruit uit Turkije verkoopt echter redelijk vlot op het moment.”

Satsuma’s van minder belang in Duitse retail
Satsuma’s zijn een specialiteit, voornamelijk afkomstig uit Turkije. Het fruit met vooral kleinere maten speelt echter geen grote rol in de Duitse supermarkten. “Satsuma’s verkopen wel goed, afhankelijk van de beschikbaarheid, maar niet in de Duitse retail vanwege de korte houdbaarheid. Enkel in Oostenrijk heeft dit segment een zeker belang en potentie voor de handel,” aldus Özdemir

Ongeschikte variëteiten citroenen
Behalve sinaasappelen, satsuma’s en grapefruit worden er ook citroenen geteeld in Turkije. Deze zijn echter niet erg geschikt voor de Europese markt, legt Özdemir uit. “De vroege variëteit Interdonato is weliswaar goed bekend in de handel, maar is wat moeilijk te bewaren. Dan is er nog de Lamas variëteit, die vooral bestemd is voor de binnenlandse markt in Turkije. Gedurende het gehele seizoen concurreert Turkije met Griekenland en Spanje. Turkse telers richten zich met name op de Russische markt, eveneens omdat er in de teelt soms nog behoorlijk bespoten wordt.”



Focus on Turkije
Na vele jaren van activiteit op de groothandelsmarkt in München heeft Yildirim de firma De-Sa Fruchthandels GmbH opgericht in 2011. Het bedrijf werd gevestigd als een specialist in Turkse groenten en fruit. De belangrijkste focus was de import en levering aan food retailers en groothandels. Onder haar partners rekent het bedrijf vele grote en goed bekende bedrijven, zoals Metro Germany, Metro International, Real Germany en verschillende andere leveranciers van prijsvechters en supermarktketens.



Voor meer informatie: 
DE-SA Fruchthandels GmbH
GF: Sezgin Yildirim
Oberländerstr. 2
81371 München
Tel +49 (0)89 72 62 50 10
Fax +49 (0)89 72 62 50 12
E-Mail info@desafrucht.com 
www.desafrucht.com  

Publicatiedatum: