Frans van der Burg, Total Produce:

"Goede vraag naar Florida-grapefruit maar nauwelijks product beschikbaar"

Tholen - Met de intrede van het nieuwe jaar trekt de consumptie van grapefruit traditiegetrouw weer aan. "Mensen willen weer gezonder eten en dat merk je goed in de vraag naar grapefruit. Die ligt een stuk hoger dan de week voor de feestdagen, als de mensen juist voor meer speciale producten kiezen", vertelt Frans van der Burg van Total Produce uit Rotterdam.

Nu valt het niet mee om voldoende volumes van het felbegeerde grapefruit uit Florida te betrekken. "De telers hebben nog steeds last van de naweeën van de Orkaan Irma vorig jaar. Daarnaast laat de citrusgreening nog altijd zijn sporen na. In 1996 was Florida nog goed voor 60 miljoen dozen grapefruit, vorig jaar lag het totale volume op 3,5 miljoen dozen. De nieuwe citrusaanplant bestaat in Florida hoofdzakelijk uit sinaasappelen en citroenen die minder ziektegevoelig zijn", constateert de importeur.


Frans (links) op bezoek in Florida

"Onze aflader vertelde dat momenteel slechts 20% van de plantages exportgeschikt is. Dat resulteert in prijzen die variëren van 25 euro tot 32 euro voor de dikke maten, die amper beschikbaar zijn. Ik verwacht ook dat het seizoen spoedig tot een einde komt. Normaal loopt het grapefruitseizoen in april/mei mooi over op Zuid-Afrika, maar ik verwacht dat we nu in maart al een eind klaar zijn", zegt Frans.

"Gelukkig zijn er wel alternatieven voorhanden, maar de echte specialisten gaan toch voor Florida. We krijgen nu bijvoorbeeld een redelijke aanvoer vanuit Texas binnen, waar volop grapefruit wordt aangeplant, maar ook de lokale markt trekt daar hard aan het fruit. Ook Israël is een vooraanstaande producent en kent een steady seizoen met grapefruit met een mooie kleur en goede brix, al is het altijd de vraag of klanten dat 'plusje' willen betalen ten opzichte van de Turkse en Spaanse grapefruit, waarvan ook voldoende aanvoer is."

"Verder hebben wij deze week de eerste Orri-mandarijnen uit Israël ontvangen. Dat blijft een kwaliteitsproduct, hoogwaardiger dan bijvoorbeeld de Spaanse Orri's. We hebben regelmatige binnenkomsten van een paar containers per week, die vooral aftrek vinden op de Nederlandse en Duitse markt", besluit Frans.

Voor meer informatie:
Frans van der Burg
Total Produce BV
T +31 10 244 84 16
fburg@totalproduce.nl
www.totalproduce.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven