Zuid-Afrikaanse sinaasappel midden in Valencia seizoen

Spanje eist ontbinding akkoord EU-Zuid-Afrika

Vertegenwoordigers van de politieke partij Compromís en van Valenciaanse landbouworganisaties kwamen afgelopen donderdag samen. Tijdens deze bijeenkomst werden de problemen van de citrussector besproken en werd de ontbinding van de overeenkomst tussen de EU en Zuid-Afrika geëist.

Europarlementariër Jordi Sebastià zei dat ze druk zullen blijven uitoefenen in Brussel aangezien het akkoord met Zuid-Afrika "een aantal rampzalige gevolgen heeft".

Sebastià betoogde dat de handelspolitiek van de Europese Unie met het Afrikaanse land "de Valenciaanse telers ernstig benadeelt. Ze hebben nauwelijks een kans aangezien ze niet met dezelfde regels te maken hebben als deze concurrent".

De Europarlementariër haalde aan dat de Zuid-Afrikaanse citrus vanaf 2026 tariefvrij binnen zal komen. Daarna legde hij uit dat, terwijl de lokale teler "een reeks voorwaarden op het gebied van sociale-, arbeids-, milieu- en sanitaire omstandigheden krijgt opgelegd, deze voorwaarden niet gelden voor derde landen, zodat hun teelt altijd goedkoper zal zijn".

Aanwezig bij de ontmoeting waren ook Joan Balvodí, de woordvoerder van Compromís in het Spaanse Congres, telerscoöperatie La Unió de Llauradors, de Valenciaanse Associatie van Telers (AVA), Anecoop, de Federatie van Coöperaties en het Managementcomité van Citrus.

"We willen dat er concrete maatregelen genomen worden en dat zal alleen gebeuren wanneer het Ministerie van Landbouw aan het werk gaat om het probleem aan te pakken", aldus Baldoví.

Baldoví gaf aan dat hij, als hij naar Madrid gaat, "midden in het Valenciaanse citrusseizoen sinaasappel uit Zuid-Afrika" tegenkomt. Hij verzocht om belastingvoordelen voor telers, aangezien de niet-geoogste sinaasappelen gevolgen zullen hebben voor hun inkomensverklaring.

De voorzitter van AVA, Cristóbal Aguado, stelde op zijn beurt dat dit soort bijeenkomsten de moeite waard zijn, aangezien ze "dieper ingaan op de gevolgen van internationale verdragen." Hij uitte kritiek op het huidige bestuur van de overheid en zei dat, in vergelijking met twee jaar geleden "de inspanning die de regeringen van Valencia en Spanje verrichten niets voorstellen. Ze doen niets".

De secretaris-generaal van La Unió, Carles Peris, uitte zich ook positief over dit soort ontmoetingen. Hij oordeelde dat de Wet op de Agrifoodketen "ontoereikend" is en "verbeterd" moet worden. 

Bron: EFE


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven