Pakstations hebben back-up nodig terwijl de havens er geen last van hebben

Stroomstoringen in Zuid-Afrika irritant voor de fruitsector

Eskom, enige elektriciteitsleverancier in Zuid-Afrika heeft een programma voor stroomonderbreking (geplande stroomstoringen) uitgeroepen als resultaat van onderhoud van het net. De stroomstoringen zijn niet nieuw, maar vonden meestal in de winter plaats wanneer de vraag naar elektriciteit hoog was. 

Het is niet gebruikelijk dat Eskom stroomonderbreking tijdens de zomer toepast en voor pakstations kon dit niet op een slechter tijdstip komen. 

Verwacht wordt dat de stroomstoringen een grote impact op het steenfruitseizoen zullen hebben. Ze worden wel van te voren bekend gemaakt. Eskom is alleen niet altijd even consequent in het naleven van z'n tijdschema's wat tot irritatie leidt wanneer werknemers gezegd is thuis te blijven, terwijl er toch stroom blijkt te zijn. De duur van een onderbreking is 2 uur per dag.

Inmiddels hebben veel bedrijven maatregelen in de vorm van generators geregeld. In de havens hebben ze er geen last van. Daar verzorgt Transnet een back-up.

“We zijn het gewend”
Hoewel het tot irritatie leidt, bekijken veel managers van verpakkingsstations dit hele gebeuren met enige gelatenheid. De generators laten de banden wel lopen, maar zijn meestal niet voldoende voor compressors en koelruimtes. Daarom moeten de deuren van deze ruimtes gesloten blijven tijdens een stroomstoring. Fruit wordt vaak vroeg in de ochtend of laat op de dag aangeleverd. 

"Zelfs als de stroomonderbreking buiten werktijden valt, dan ben ik nog bezig met het opstarten van de compressor," vertelt een pruimenteler.

Een manager van een koelhuis vertelt aan FreshPlaza dat hij er nu wel aan gewend is. "Je moet ervoor zorgen dat je een plan hebt. Het is niet ideaal, maar we werken er omheen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.