Italië: meer waardering voor Siciliaanse bloedsinaasappel

Het vorige citrusseizoen op Sicilië was erg positief, maar dit jaar zijn de volumes helaas niet hetzelfde. Dit komt voornamelijk door de effecten die het Tristeza virus heeft veroorzaakt en ook de hevige en langdurige regens hebben hieraan bijgedragen. Veel teeltgebieden in het oosten van Sicilië zijn hierdoor getroffen. Desondanks blijven de vooruitzichten, volgens de experts, positief.

"Wat betreft de export hebben we een consistent aanbod, zowel qua volume als kwaliteit. Wij zijn van mening dat het aanbod van Siciliaanse sinaasappelen, in termen van waardering, hoger kan worden en dit zou de reactie van een deel van sommige internationale markten kunnen beïnvloeden", zegt Sara Grasso (foto hiernaast), exportmanager bij Oranfrizer.

"De uitdaging voor het aankomende seizoen is dan ook om de internationale markten te laten begrijpen waarom de prijs is gestegen gezien er constante kwaliteit en aanzienlijke volumes worden gevraagd. De Europese markten waar wij naartoe exporteren, behoren tot de meest winstgevende die alleen het beste citrus willen. Het gaat erom dat de waarde van het citrus wordt erkend en we verduidelijken dit met grote transparantie, dialoog en voortdurende uitwisseling van informatie."

Foto boven: schade aan jonge planten, veroorzaakt door de overstroming van afgelopen oktober

De oogst moet worden beschermd om aan de vraag te kunnen voldoen.
De heftige regenval in aanvulling op de overstroming afgelopen oktober heeft de citrusteelt op Oost-Sicilië geen goed gedaan.

"Overstromingsschade heeft vooral gevolgen gehad voor de citrusboomgaarden met jonge planten, gelegen in de Catania-vlakte. We doen er alles aan op het citrus zo goed mogelijk te promoten. We kunnen met succes zowel de nationale als internationale markten tevreden stellen. We zullen beschikbaar zijn via alle afzetkanalen in Italië. Daarnaast zullen we blijven exporteren, vooral naar het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Het is cruciaal om het gebied veilig te houden. Deze boomgaarden moeten worden beschermd en bewaakt door de staat want het kan en mag niet zo zijn dat een goede oogst verloren gaat door een gebrek aan organisatie", zegt Nello Alba, CEO van Oranfrizer.

Nello Alba

"Op Sicilië zijn er verschillende uitdagingen die moeten worden aangegaan en we moeten ons concentreren op de herontwikkeling van de productie en de vernieuwing van de rassen. Innovatie moet echter gepaard gaan met het zoeken naar adequate waterbronnen en methoden om het gebruik ervan te beheren. Het is noodzakelijk om een vangnet en veiligheid te creëren zodat het citrus niet langer zal leiden onder de slechte organisatie. Goed gestructureerde bedrijven zijn al begonnen aan deze verandering, die consistentie vereist", zegt Salvo Laudani, marketing manager bij Oranfrizer.

De nieuwe rassen komen in 2019 op de markt.
"We zullen zes verschillende rode Tarocco-sinaasappels van december tot mei op de markt brengen: Tarocco Nucellare, Ippolito, Lempso, Sciara, Meli, Sant'Alfio. De rassen van de Siciliaanse sinaasappelen die we in de markten invoegen, zijn vermenigvuldigd. Sommige, zoals de roodoranje Tarocco Ippolito zijn het meest gevraagd, maar we zullen blijven werken om de consumenten met al ons citrus kennis te laten maken. Hun biodiversiteit zal ons helpen de beschikbare volumes te vergroten en het seizoen zoveel mogelijk te verlengen", legt Alba uit.

"Naast de Tarocco zullen er ook de andere bloedsinaasappelen Moro en Sanguinello op de markt gebracht worden. We brengen nu al Naveline sinaasappelen op de markt, we gaan verder met de Washington Navel en we sluiten af met de Valencia en Lane Late. Wat citroenen betreft richten we ons natuurlijk op de Primofiore. Maar ook de Femminelli en 2KR-citroenen zullen ook op de markt gebracht worden. Bij de mandarijnen zal ook sprake zijn van een aantal verandering, hoewel dit niet zo ingrijpend zal zijn", gaat Alba door.

Luchttransport naar China
"Oranfrizer kijkt met belangstelling naar de Chinese markt, ook al zijn de voorwaarden voor de export van fruit niet ideaal en geven ze op dit moment niet de voorkeur aan belangrijke volumes naar die markt. Met betrekking tot de export van citrus naar China heeft Oranfrizer verzoeken ontvangen die we momenteel in behandeling nemen. De velden die worden gemonitord en bestemd zijn voor export naar deze markt zijn in perfecte staat en de toepassing van de vereiste fytosanitaire protocollen verloopt zonder problemen", zegt Sara Grasso.

"We hebben rode Tarocco- en Moro-sinaasappels en Navel-sinaasappels beschikbaar voor China. Het transport over zee neemt zoveel tijd in beslag dat de duurzaamheid van het citrus in de container problemen zou kunnen bieden. Transport door de lucht verkort deze tijd maar aan de andere kant verhoogt het de kosten aanzienlijk. De hoeveelheden citrus die via de lucht kunnen worden geëxporteerd, zullen daarom beperkt en vrij duur zijn. De twee genoemde transportmogelijkheden zullen de versheid, kwaliteit, volumes en positionering van het product in deze nieuwe markt bepalen", zegt Grasso.

"Dit soort commerciële overeenkomsten variëren naargelang wat de gesprekspartners ermee willen bereiken.
De partners die naar China willen exporteren, moeten wel gespecialiseerd zijn in logistiek en distributie. Voor ons is het belangrijk dat ze het unieke karakter van deze producten begrijpen en dat ze dit te alle tijden behouden blijft. Alleen op deze manier kan de rode sinaasappel succesvol zijn in China. We zijn optimistisch. Volgende week zullen we zien of er nieuws is over een eerste export, dat fungeert als een soort test om de nieuwe markt te verkennen", zegt Grasso.

Contact:
Oranfrizer
C.da Gagliola S.P. 28/I Km. 1,300
95048 Scordia (CT)
Tel.: +39 (0)95 7937111
Fax: +39 (0) 95 7937192
Email: oranfrizer@oranfrizer.it
Web: www.oranfrizer.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.