Eric Vandeputte, Fruits & Compagnie

De kwaliteit en het rendement van Franse peren is sterk afhankelijk van het ras

"We zitten middenin het Franse perenseizoen. Fruits & Compagnie zet vijf verschillende rassen af, die allemaal geteeld worden in de Alpen. De kwaliteit en het rendement van de diverse peren verscheelt enorm," legt directeur van het bedrijf Eric Vandeputte uit.

De oogst van de Williams en de Bonne Louise verloopt goed
"We hadden een goede oogst van groene en rode Williams-peren: een fraai aantal en in mooie groottes. De kwaliteit van de peren was ook goed,” zegt Eric. Momenteel raken de voorraden echter wel uitgeput. “Dit jaar leverde de oogst van de Bonne Louise-peren iets minder op dan die van vorig jaar. De kwaliteit van de peren is daarentegen wel goed en het seizoen verloopt best goed.”

Boomgaarden in Tallard

“Een halve oogst”
Bij de Doyenné du Comice en de Passe Crassane is de situatie totaal anders. "We hebben een heel kleine oogst: in vergelijking met andere jaren misschien wel de helft minder. Daarnaast zijn de peren van gemiddelde kwaliteit. Dit geldt dan weer voor de ene soort en dan weer voor de andere. Bovendien hebben de weersomstandigheden van dit jaar de ontwikkeling van de perenbomen sterk belemmerd. Perenbomen zijn erg gevoelig.” De oogst van de Doyennés du Comice et de Passes Crassanes is nog niet begonnen.

Fruits & Compagnie levert ook Martin Sec, een voor de Alpen specifiek ras. "Deze krijgt ook een kleine oogst. Dit komt doordat er, als gevolg van bacteriënvuur, minder boomgaarden zijn.” Het bedrijf zet Martin Sec op Italiaanse en Franse groothandelsmarkten.

Vermindering van het gebruik van beschermingsmiddelen
Fruits & Compagnie is gestart met een plan voor het verminderen van het gebruik van beschermingsmiddelen. “We zijn begonnen met een plan voor de abrikozen. Binnenkort hebben we er ook een voor de rode Williams-appelen, de Bonne Louises, de Doyennés du Comice en de Golden Delicious.

Rode Williams-peren

De peer uit de Alpen: een bijzondere soort
De peren van het bedrijf worden in de Alpen geteeld. "Het is een gebied met een zeer bijzonder bergklimaat. Daardoor bloeien de bomen later en hebben de peren compacter vruchtvlees”. De meeste peren van Fruits & Compagnie zijn bestemd voor de grote en middelgrote supermarkten in Frankrijk. “Omdat er in Frankrijk een tekort aan peren is, worden er niet veel geëxporteerd. Er worden er juist veel geïmporteerd,” legt Eric uit.

De standplaats in de Alpen: Au Peyron des Alpes

Eric vertelt dat de protesten van de ‘gele hesjes’ slechts ‘enkele’ nadelige gevolgen heeft voor het vervoer van de producten van Fruits & Compagnie. “We kunnen aan vrijwel al onze klanten leveren. Op dit moment zijn de gevolgen dus niet gigantisch.”

Fruits & Compagnie levert behalve peren ook abrikozen, perziken, nectarines, kersen en appelen en zal aanwezig zijn op Fruit Logistica in Berlijn.

Voor meer informatie:
Eric Vandeputte
Fruits & Compagnie
Telefoonnummer: +33 (0)4 66 38 44 03
e.vandeputte@fruitsetcompagnie.fr 
www.fruitsetcompagnie.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.