Jan van der Voort, Anaco Greeve:

"Handel Marokkaans citrus op vrije markt erg moeizaam"

Tholen - Van een vlotte markt voor Marokkaanse mandarijnen is momenteel geen sprake. "We hebben een moeizame start gehad met de Clementines. Net als Spanje is de aanvoer twee tot drie weken later losgekomen. Was er tijdens de warme zomer een tekort aan regen, afgelopen weken werd de oogst juist bemoeilijkt door de regen", vertelt Jan van der Voort van Anaco Greeve.

"Net als in Spanje zijn er veel kleine maten beschikbaar. Hierdoor komt het totale volume hoger uit dan vorig jaar, maar die meeropbrengst bestaat hoofdzakelijk uit kleine maten en de goede maten zijn beperkt beschikbaar", vertelt Jan. "Daarbij wil de verkoop ook nog niet echt van de grond komen. Het is te lang warm weer geweest voor de citrusverkoop. Gelukkig wordt het nu wat kouder, maar de handel op de vrije markt verloopt erg matig."

Volgens Jan verloopt de markt voor Marokkaanse mandarijnen vrij stabiel. "Je ziet dat de afgelopen jaren veel telers in de Nadorcott zijn gestapt en de Ortanique-mandarijnen gaan er in Marokko steeds meer uit. Verder is Europa bij lange na niet de belangrijkste markt voor Marokkaans citrus. De grootste volumes gaan tegenwoordig naar de Verenigde Staten, Canada en Rusland.

Anaco Greeve zet het Marokkaanse citrus hoofdzakelijk af richting de Europese groothandels. "Hoofdzakelijk buiten Nederland, alleen krijgen we binnenkort de Berkane-Clementines binnen en die verkopen we wel weer op de binnenlandse markt. Hopelijk gaat de vraag de komende tijd toenemen, want tot nu toe is het een treurige markt, die wel een opleving kan gebruiken", besluit de importeur.

Voor meer informatie:
Jan van der Voort
Anaco Greeve
ABC Westland 666
2685 DH Poeldijk
Tel.: (0174) 21 02 00
jan@anacogreeve.nl
www.anacogreeve.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.