Stelios Lykoskoufis:

“Export buiten EU zou mooi avontuur zijn”

Tholen – De vroege start van de sinaasappeloogst is het enige opmerkelijke aan het Griekse seizoen, vertellen Stelios Lykoskoufis en George Sellis. De handelaar van de oude stempel draait al wat jaren mee in de sector. Helaas is de export van bladmandarijnen niet meer toegestaan en heeft de sector een aantal nijpende problemen, maar dat kan hem er niet van weerhouden verder te kijken. Export naar verre bestemmingen, dat zou een mooi avontuur zijn.

Het baksteenrode gebouw steekt af tegen de citrusbomen rond het pand en de blauwe lucht. De groene letters op het pand zijn niet te missen. De parkeerplaats staat vol auto’s en enkele vrachtwagens staan te wachten tot het laden kan beginnen. Het zijn drukke weken bij Extra Fruit. Het Griekse bedrijf, gevestigd in de regio Argos, vermarkt vooral citrus. Ook voor George Sellis zijn de drukke weken aangebroken. Er is altijd wel een telefoon op het bureau van George die rinkelt. Tijdens het gesprek krabbelt de handelaar van de oude stempel aantekeningen op een briefje. “Ik heb niets met techniek of techniek heeft niets met mij,” verklaart de handelaar lachend de afwezigheid van een computer op zijn bureau.

 

Vroege start sinaasappeloogst

Wie over zijn schouder de loods in kijkt, ziet dat in het verpakkingsproces meer is uitbesteed aan nieuwe technieken. “We verpakken vooral sinaasappelen en clementines,” vertelt Stelios. “Ik verwacht een goed seizoen met een goed volume. Voor de sinaasappelen hebben we geen hele grote maten, maar verder ziet het er goed uit.”

Vorig jaar viel de oogst in de regio, het citrushart van Griekenland, lager uit door hagel en vorst. Dit jaar is daar geen sprake van. “Vandaag plukken we niet, omdat het vanmorgen regende,” vertelt de handelaar in week 44. “Als het regent, staken we de oogst. We zijn maandag begonnen met de oogst. Dat was zo’n tien dagen eerder dan normaal.”

 

Perssinaasappelen, bladmandarijnen en Navels

Polen vormt de grootste afnemer voor het citrus. “Poolse klanten willen de kleinere maten. De laatste twee jaar vragen ze veel maat 5. De grote maten exporteren we naar Roemenië,” vertelt Stelios. Het citrus vindt haar weg naar verschillende bestemmingen binnen Europa. “Op dit moment exporteren we alleen naar Europa, maar export naar verre bestemmingen zou een mooi avontuur zijn.”

Binnen de citrussector zijn veel zaken in beweging. “Sommige telers stoppen met de teelt,” weet Stelios. “De Navelbomen zijn te oud.” Ook voor de mandarijnen bestaat de productie vooral uit de oudere rassen als Nova en Ortanic. Meer naar het zuiden van Peloponnesos, in de regio Skala, worden Valencia’s geteeld. Dat is een markt die groeit dankzij de stijgende populariteit van vers geperste sappen. “Als we onvoldoende sinaasappelen kunnen inkopen, gaan we naar andere regio’s, maar ik verwacht dat we het seizoen tot april/mei kunnen vol maken.” De export van bladmandarijnen ligt voor de exporteurs buiten bereik. “Voorheen deden we daar grote hoeveelheden van, maar door fytosanitaire regels mogen we de bladmandarijnen niet meer exporteren,” verklaart Stelios. Die maatregel geldt voor de hele citrussector in Griekenland.

 

Meer informatie:

Extra Fruit
Stelios Lykoskoufis  & George Sellis
Dalamanara Argos
21200 Griekenland
T: +30 27 51 02 95 90
E: info@extrafruit.gr  
W: http://extrafruit.gr/   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven