Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bundesverband der verarbeitenden Kartoffel-Industrie vreest voor schaarse beschikbaarheid bij pootgoed

„Geen garantie voor voldoende aardappelen tot aan nieuwe seizoen"

In Duitsland is de huidige aardappeloogst vanwege de extreme droogte klein uitgevallen, meldt Agrar Heute. De 'Bundesverband der obst-, gemüse- und kartoffelverarbeitenden Industrie' verwacht dat er in 2019/20 niet voldoende plantgoed te krijgen zal zijn, met name voor vroege aardappelen.
 
Historisch dieptepunt
De vereniging raamt de oogst op slechts 8,7 miljoen ton, terwijl tegelijkertijd de vraag naar verwerkte aardappelproducten groot is. Dat is een historisch dieptepunt. De deskundigen op het gebied van grondstoffen bij de verwerkingsbedrijven constateren dit jaar 25 tot 30 procent minder opbrengst vergeleken bij 2017. Daarbij is er nog geen rekening gehouden met verder oogstuitval door glazigheid en ontkiemen.

De vraag naar verwerkte aardappelproducten is nog steeds heel groot. De grondstoffen zijn ten opzichte van de voorgaande jaren duidelijk duurder geworden. Of de telers daar altijd van geprofiteerd hebben, is een andere vraag. Een doorlopend  aanbod van kwalitatief goede producten tot aan het nieuwe seizoen 2019 is niet gegarandeerd, zegt men.
 
Ook in EU-buurlanden 20 procent kleinere oogst
De organisatie van Noordwest-Europese aardappeltelers raamt de aardappeloogst in Duitsland, Frankrijk, Nederland en België op totaal 20 miljoen ton. Dat is 20 procent minder dan in 2017. 

Daarbij ligt de gemiddelde opbrengst per hectare 13 procent onder het vijfjarig gemiddelde. De absolute opbrengst varieerde tussen de 18 en 80 ton. Het oogstareaal bedroeg in 2018 volgens de organisatie in totaal bijna 595.590 hectare. Dat was 1 procent meer dan in 2017.

Publicatiedatum: