Nikos Katsaloulis:

“Kiwiteelt wordt steeds belangrijker voor Griekse telers”

Tholen – Kiwi’s vormen de toekomst voor de Griekse sector. De productie is groot en wereldwijd is er vraag. De Griekse exporteur Mitrosilis stapte enkele jaren geleden in de export van kiwi’s en bouwde die productgroep uit tot een belangrijke pijler binnen het bedrijf.

Eind oktober/ begin november was de oogst al in volle gang. Vanuit de opslag duurt het seizoen tot mei. Dit jaar is de productie 5% kleiner dan vorig jaar, maar het gestegen areaal compenseert dit verlies. Daardoor wordt een normale oogst verwacht. “Hayward is het grootste ras. Er zijn andere variëteiten beschikbaar in Griekenland die eerder geoogst worden, maar de houdbaarheid van die rassen is minder. Daarom geven wij de voorkeur aan de Hayward,” vertelt Nikos Katsaloulis. Volgens Nikos is er geen kwaliteitsverschil tussen de Griekse en de Italiaanse kiwi. De Italiaanse kiwitelers profiteren van de betere naam die ze opgebouwd hebben. “Dit jaar hebben wij het voordeel dat we grote maten hebben.”

Sterke groei hoeveelheid kiwi’s

Drie jaar geleden stapte Mitrosilis in de kiwi-export. Het bedrijf heeft haar thuisbasis in het zuiden van het land. Traditioneel is de kiwiteelt meer in het noorden en westen van Griekenland te vinden. De belangrijkste teeltgebieden liggen rond Katerini en Kavala in het noorden, het historische hart van de kiwiteelt. Rond Arta, in het oosten, kiezen sinaasappeltelers voor omschakeling naar de kiwiteelt.

Het familiebedrijf werd in 1976 opgericht door Andreas Mitrosilis. De tweede generatie (Christos en Irini) heeft het roer inmiddels overgenomen. Mitrosilis begon ooit met een pakstation voor sinaasappelen en abrikozen. Vanuit die basis werd het assortiment uitgebouwd. In de jaren die volgden werden druiven en als laatste kiwi’s aan het assortiment toegevoegd. Nog altijd is de export van sinaasappelen, goed voor 20.000 ton, de grootste productgroep. Mandarijnen en druiven volgen op afstand met een export van 5.000 ton. De kiwi-export stond vorig jaar op 3.000 ton. Dit jaar wordt een volume van 5.000 ton verwacht. Van de abrikozen wordt 1.500 ton geëxporteerd. “We werken met supermarkten in 26 landen en we staan bekend om onze kwaliteit en betrouwbaarheid,” vertelt Nikos.

De Griekse kiwi’s worden wereldwijd geëxporteerd. In het rijtje exportmarkten staan onder ander de VS, Canada, China, Hong Kong, Indonesië, India, Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Koeweit en de EU. De producten worden onder twee labels vermarkt. Axia is het merk voor de druiven. Alle andere producten worden verpakt onder het Anifi label.

Wereldwijd interesse in Griekse kiwi

Vanwege de moeilijke situatie in de citrussector besloot Mitrosilis kiwi’s aan het assortiment toe te voegen. Het Griekse klimaat is ideaal voor de citrusteelt, maar de oude rassen en kleine arealen beperken de exportkansen. Die keuze bleek een lucratieve stap. Jaarlijks exporteert het bedrijf meer kiwi’s. “We hebben een nieuw koelproject opgezet om flexibeler te kunnen werken,” vertelt Nikos. “We huurden eerst koelopslag bij, maar nu breiden we onze eigen cellen uit.”

Enkele honderden meters bij het citruspakstation in Nafplio vandaan, staat een grote sorteer-, verpakkings-, en opslagloods. De optische sorteermachine kan tot 25 ton kiwi’s per uur sorteren. Na de sortering wordt het fruit in de pre-cooling geplaatst en gekoeld tot 0 graden Celsius. Daarna volgt de opslag. Voor de start van het seizoen 2019 moet het huidige pand uitgebreid zijn met plaats voor nog eens 2.000 pallets.

“De kiwiteelt wordt steeds belangrijker voor Griekse telers,” vertelt Nikos. “Telers zien de kansen die deze markt biedt.” Op het noordelijk halfrond mag Griekenland zich tot de top 3 grootste producenten rekenen als China, dat vooral voor de binnenlandse markt produceert, niet wordt meegerekend. “We zagen die kans en het geeft ons een goed resultaat. De wereldmarkt voor kiwi’s is gigantisch. We stonden versteld over de interesse in onze kiwi’s tijdens de Asia Fruit Logistica in Hong Kong eerder dit jaar.”

 

Meer informatie:
Mitrosilis
Nikos Katsaloulis
T : +30 2752045000
M: +30 6947775533
F : +30 2752043036
E: nikos.katsaloulis@mitrosilis.gr
W: www.mitrosilis.gr 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.