Positieve verwachtingen voor Siciliaanse citroenen

Het Siciliaanse citroenseizoen staat op het punt van beginnen. De klimaatbalans wordt, ongeacht de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, continu in de gaten gehouden. Deze zomer was bijvoorbeeld niet zo droog als voorgaande. Giuseppe Campisi (foto hiernaast), Nationaal Raadslid van het Italiaanse Fruitimprese, vertelt over de verwachtingen van het nieuwe seizoen.

"Begin november is het seizoen van de Primofiore citroen van Siracusa gestart, ook wel het gele goud van Sicilië genoemd. Afgelopen zomer was ongetwijfeld minder droog dan die van 2017, maar de droogte heeft de start van het seizoen vertraagd. Het veroorzaakte een vertraging in de bloei waardoor de oogst moest worden uitgesteld tot begin november. Er is al sprake van een lichte daling van het citrus ten opzichte van vorig jaar. Wat positief was aan de zomer van 2018 is dat de kwaliteit van de citroenen hoger is dan die van vorig seizoen."

Boven: een moment tijdens de oogst van de citroen 'Limone Femminello di Siracusa'

"Daarom kunnen we, gezien het feit dat een lagere productie in evenwicht is met minder afval, zeggen dat we aansluiten bij de productie van vorig jaar", zegt Campisi. 

Om de markten onder ogen te zien, moeten we rekening houden met de productieopbrengst. Hoe is de situatie? Zijn de volumes toereikend om aan de vraag van de binnenlandse en buitenlandse markten te voldoen?
"Zeker, de volumes zijn toereikend om beide markten tevreden te stellen. In Sicilië, en in het bijzonder in Siracusa, zien we een aanzienlijke toename van het areaal dankzij de aanplant van nieuwe citroenboomgaarden. Daarbij zullen nieuwe planten en nieuwe rassen ons de mogelijkheid geven om te kunnen anticiperen op de oogst in de komende jaren", antwoordt Campisi.

Boven: Ismea prijstabel van de belangrijkste Siciliaanse markten

In Europa wordt er uitgekeken naar het begin van het Spaanse seizoen. Maar geeft de consument echt de voorkeur aan het Spaanse citrus? Ook vergeleken met de prestigieuze Femminello-citroen van Siracusa?
"We hebben gezien dat het Spaanse citroenseizoen al is begonnen. Ze oogsten de Fino, een zeer vroeg ras. In Siracusa wordt nu gestart met het oogsten van de citroen van Siracusa, beter bekend als de Femminello citroen. Het gaat om een ras dat minder vroegrijp is, maar in vergelijking met het Spaanse product heeft het een hoger citroenzuurgehalte en meer essentiële oliën, die van grote waarde zijn. Er zijn consumenten die de voorkeur geven aan de Siciliaanse citroenen omdat deze geen behandelingen ondergaan. Het is een 100% eetbare citroen. Het sap, het vruchtvlees en de schil kunnen allemaal worden geconsumeerd", antwoordt Campisi.

De Siciliaanse groenten- en fruitsector lijkt alles te hebben dat op de internationale markten wordt gewaardeerd, maar het lijkt erop dat er altijd iets is dat toch niet perfect is.

"Een van de problemen die ons onderscheidt van onze Spaanse collega's is dat lokale telers op Sicilië zelden met elkaar samenwerken. Ik denk dat we onszelf dan ook een paar kritische vragen moeten stellen. We moeten van houding veranderen en we moeten gaan luisteren naar onze klanten. We moeten aan hun verwachtingen en behoeften voldoen omdat we zonder hen simpelweg niet kunnen bestaan", concludeert Campisi.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.