"Grootste groei in Europa vorig seizoen"

Blauwebessenseizoen Chili verloopt traag

Het Chileense blauwebessenseizoen verloopt langzaam vanwege de daling van de maximale temperaturen in de teeltgebieden, wat de rijping van het fruit heeft vertraagd. Dat wordt gesteld in het wekelijkse teeltrapport van het Chileense Blauwe Bessen Comité. De verzendingen vinden nog steeds voornamelijk via luchttransport plaats, vooral naar Noord-Amerika en het Verre Oosten.

Hoewel het comité enigszins lagere opbrengsten verwacht dan vorig jaar, zijn de totale hoeveelheden tot nu toe hoger dan die van dezelfde periode in het vorige seizoen. "We verwachten ongeveer 5 % minder dan vorig jaar aangezien we toen bijna op onze maximale capaciteit teelden en exporteerden en het een recordjaar was", licht Andrés Armstrong, uitvoerend directeur van het comité, toe.

Het is moeilijk om de statistieken van de biologische teelt te vergelijken, legt Andrés uit. "We hielden het biologische aanbod nooit bij. Pas vorig jaar zijn we begonnen onderscheid te maken tussen biologisch en conventioneel. De meerderheid van de biologische teelt werd naar de VS geëxporteerd en een klein beetje naar Europa en Azië.

Over het algemeen groeit China als exportbestemming. Andrés geeft echter aan dat de VS veruit de belangrijkste markt blijft. "De grootste groei zagen we vorig jaar in de export naar Europa. Zo is Frankrijk bijvoorbeeld gegroeid als exportbestemming. Ook Rusland was weer een goede markt. We blijven doorgaan met het ontwikkelen van markten. Dit seizoen hopen we bijvoorbeeld enkele promoties in Polen te gaan doen, omdat we denken dat dat een markt met potentieel is".


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven