Lage prijzen bij de Zwitserse groothandel

„Prijs van Italiaanse-druiven 30 procent lager dan vorig jaar''

Het seizoen van de Italiaanse druiven loopt momenteel op volle toeren. De hoofdteeltgebieden Sicilië en Apulië brengen momenteel vanwege de hoge temperaturen tijdens de afgelopen zomer grote hoeveelheden op de markt van uiteenlopende kwaliteit. De moeilijke weersomstandigheden tijdens dit seizoen leiden desondanks tot houdbaarheidsproblemen: de druiven moeten snel afgezet worden, voordat ze helemaal niet meer verkoopbaar zijn. „Vergeleken bij vorig jaar liggen de druivenprijzen circa 30 procent onder het prijsniveau van toen'', zo vat een groothandelaar uit Zürich de huidige marktsituatie samen.

Suikervlekken
Twee maanden geleden is het Italiaanse druivenseizoen van start gegaan, twee weken vroeger dan gebruikelijk. De zogenaamde Black Pearl-druiven zijn een week geleden uitverkocht. Momenteel overspoelen vooral Seedless-rassen en druiven van de variëteit Uva Italia de markt. Vanwege de warme zomer en de beperkte watertoevoer is de vruchtkwaliteit deels niet heel goed. „Een groot deel van de druiven heeft zogenaamde suikervlekken. Puur optisch gezien is dat natuurlijk een nadeel.''

Vroege rassen
De verhoudingen binnen de Zwitserse groothandel zijn nog steeds hetzelfde: circa 60 procent van de markt bestaat uit groene druiven. Blauwe druiven omvatten een marktaandeel van circa 40 procent. Een belangrijke tendens bij de Italiaanse druiven is de teelt van vroege rassen om het seizoen steeds vroeger te kunnen starten. De houdbaarheid van de druiven is daarentegen meestal geen probleem: „Met de huidige bewaartechniek kan men de druiven naar behoefte probleemloos tot in december/januari aanbieden. Het hoofdseizoen van de Italiaanse-druiven loopt van september tot en met midden november.''

Concurrentie
Ook na velen jaren en grootste investeringen in andere teeltgebieden van Europa zijn de Italianen nog steeds koploper binnen de Europese druiventeelt. „Spanje probeert het reeds vele jaren, maar kan niet concurreren met de Italiaanse teelt.'' Ook de concurrentie uit andere herkomstlanden zoals Turkije, Griekenland en Marokko speelt juist in de Zwitserse groothandel een ondergeschikte rol.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.