Bertus Schipper, Zoutewelle:

"Cantaloupe-meloenen raken de grond niet, maar gele meloenen zijn er in overvloed"

Tholen - Enkele weken terug ging bij Zoutewelle het Braziliaanse meloenenseizoen van start. "We ontvangen dit seizoen weer een breed assortiment gele honeydew-, Cantaloupe, Galia en Piel de Sapo-meloenen, evenals watermeloenen met en zonder pit", vertelt Bertus Schipper van Zoutewelle.

Volgens hem verschilt de marktsituatie per variëteit fors. "Gele meloenen zijn er te veel in de markt en die afzet verloopt dan ook moeizaam. De Cantaloupe-meloenen daarentegen raken de grond nauwelijks, dus dat compenseert elkaar weer. Dan is het fijn dat je een goede spreiding tussen de variëteiten hebt. De markt van de overige meloenen is redelijk."

"Brazilië heeft dit jaar in tegenstelling tot vorige jaren geen last van watertekort. Vorig jaar moesten de telers diep boren om aan het juiste water te komen, maar dit jaar zitten de bassins vol. Eerlijk gezegd had ik daarom grotere problemen bij de afzet verwacht, maar die blijven vooralsnog beperkt tot de gele meloenen", vertelt Bertus.

"Wel liet mijn leverancier weten dat er deze week wel vertragingen zijn in de haven van Natal, dus dat kan tijdelijk wel van invloed zijn op de markt", aldus Bertus. Van Europees product heeft de importeur in elk geval geen last meer. "Zelf betrekken we deze week de laatste Spaanse Piel de Sapo. Her en der zijn er nog wel wat Spaanse watermeloenen in de markt, maar die zijn kwalitatief niet meer top. Dus wat dat betreft is de focus volledig op Brazilië."

Zoutewelle zet de meloenen hoofdzakelijk af aan de Europese groothandelaren en retailtoeleveranciers. "Onze functie is om voldoende op voorraad te hebben, zodat we snel kunnen schakelen als zij hun programma's niet in kunnen vullen. Normaal gesproken gaan we nu een lastigere periode in voor de meloenen, maar ik zie de markt nu wel gunstig in. De afzet van gele meloenen zal nog wel even lastig blijven, maar zeker als het weer zo blijft, verwacht ik voor de andere variëteiten een redelijke verkoop. Het is nu even afwachten hoe de situatie richting Kerst zal zijn. Vorig jaar hebben we het watermeloenenseizoen in die periode knap af kunnen sluiten met mooie prijzen."

Voor meer informatie:
Bertus Schipper
Zoutewelle
Handelsweg 140
2988 DC Ridderkerk
T: +31 (0)180 642364
bertus.schipper@zoutewelle.com
www.zoutewelle.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven