Aardappelvirus aangetroffen in Nieuw-Zeeland

De biologische veiligheidsdienst van Nieuw-Zeeland werkt samen met de organisatie Potatoes New Zealand aan maatregelen tegen het zwabbertopvirus. Het zwabbertopvirus, ook wel bekend als potato mop-top virus (PMTV) werd aangetroffen in aardappelknollen in Canterbury.

Volgens controleur David Yard geeft het virus geen gezondheidsrisico's. "PMTV is een ziekte, die als deze breed verspreid aanwezig is vooral voor problemen voor de teeltopbrengst kan zorgen. Onder de Nieuw-Zeelandse wetgeving geldt het virus als een ongewenst organisme."

Volgens Yard is het virus bij aardappelen van twee teeltbedrijven in de regio van Canterbury aangetroffen. Er worden nog verdere inspecties in deze regio gehouden.

"Het is voor het eerst dat dit virus in Nieuw-Zeeland is aangetroffen. In andere landen komt het zwabbertopvirus echter vrij algemeen voor," zegt de directeur van Potatoes New Zealand, Chris Claridge. De knollen waarbij het virus is aangetroffen behoren tot het Innovator-ras, dat uitsluitend voor chips wordt gebruikt.

"De sector werkt nauw samen met de Nieuw-Zeelandse veiligheidsdienst om meer over het virus te leren en te achterhalen wat de gevolgen voor telers kunnen zijn. Ook wordt enig risico met betrekking tot verspreiding van het virus tegengegaan," aldus Claridge. "We gaan daarna kijken of het mogelijk is om het virus uit te roeien, of dat we met telers moeten samenwerken om de impact op de lange termijn binnen de perken te houden."

Het Innocator-ras werd in juli 2011 voor het laatst in Nieuw-Zeeland geïmporteerd als germplasma. Aardappelen met het zwabbertopvirus zijn te herkennen aan diepe scheuren, verstoringen van de schil en roestkleurige vlekken in het vlees van de aardappel. De biologische veiligheidsdienst van Nieuw-Zeeland onderzoekt nu hoe het virus het land mogelijk is binnengekomen.

Voor meer informatie:
Biosecurity New Zealand
Tel: +64 4 894 0100
Email: info@mpi.govt.nz 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.