Herstel van de teelt en verwacht evenwicht tussen vraag en aanbod

Record citrusoogst Valencia

De raming voor de citrusoogst in Valencia voor het seizoen 2018/2019, die vandaag gepresenteerd werd door het ministerie van landbouw, laat een duidelijk herstel zien van de gebruikelijke opbrengsten.

Volgens de officiële gegevens van het ministerie zal er sprake zijn van een groei van 22,9 % van de teelt ten opzichte van het voorgaande seizoen. Tegelijkertijd zijn de huidige oogstramingen 1,5 % kleiner dan die van twee seizoenen geleden. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de citrusoogst in Valencia vorig jaar abnormaal laag was en dat in het huidige seizoen de gebruikelijke trend weer opgepakt wordt, die veel meer overeenkomt met wat normaal is in de sector.

Volgend uit deze ramingen verwacht de Valenciaanse Vereniging van Telers (AVA-ASAJA) dat er sprake zal zijn van een evenwicht tussen vraag en aanbod. Dat zou een positieve ontwikkeling van het seizoen moeten bevorderen.

De directeur van deze vereniging, Cristóbal Aguados, stelt dat "we ons niet moeten laten verblinden door een paar cijfers die enigszins misleidend kunnen zijn als ze niet naar behoren worden onderzocht. De omstandigheden zijn gunstig als we de dingen goed doen".

Volgens de vereniging is het van belang voor ogen te houden dat de droogte gezorgd heeft voor een verkleining van de volumes van andere soorten groenten en fruit die direct concurreren met de Spaanse citrus op de Europese markten. De interesse van kopers voor de Spaanse sinaasappelen en mandarijnen zal daardoor groter zijn.

Een aanzienlijk deel van de Valenciaanse citrusoogst van het seizoen 2018/2019 is aangetast door de herhaaldelijke hagelbuien, heeft niet zulke grote maten of heeft een schil die is aangetast door plagen. Dit deel zal gekanaliseerd worden via de sapsector waar sprake is van een groeiende vraag. Hierdoor is de weg meer open voor de versmarkt, waar de ontwikkeling van de prijzen echt plaatsvindt. Dat bevordert een evenwichtige situatie die de citrussector als geheel ten goede komt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven