Chili zet alles in tegen bestrijding PSA

Er zijn al diverse berichten over de kiwiziekte PSA die de kiwiboomgaarden in Chili hebben aangetast. Het is gelukkig nog wel controleerbaar. Dit vertelt Carlos Cruzat, manager van het Chileense kiwi-comité. "Zeker is het een ernstig fytosanitair probleem", geeft hij aan. "We kunnen niet ontkennen dat PSA zich heeft verspreid in Chili. Op dit moment zijn 30 boomgaarden positief en daarvan zijn er 28 in deze regio Maule die goed is voor 45% van de Chileense kiwiproductie. Het is een moeilijke situatie, maar we werken er op de juiste manier aan om het onder controle te houden. In Chili werken hiervoor de publieke en private sector samen. "De ziekte is agressief, maar ook de methoden die wij gebruiken zijn agressief. Wij nemen deze kwestie heel serieus en zullen dit voortzetten tot de strijd tegen PSA is gewonnen."

Twee jaar geleden werd voor het eerst PSA in Chili ontdekt en toen is ook meteen een actieplan ontstaan. "Het grootste probleem is dat de verspreiding in de grootste productiezone is en dat er heel veel werk aan is. PSA is een agressieve bacterie maar het heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van het fruit dat wij exporteren. Ook is er geen risico voor de consument."

Regelmatig zijn er strenge controles en worden de geïnfecteerde planten meteen vernietigd. Het gaat nu vooral om preventie. Voor telers worden voorlichtingsmeetings gehouden en speciale fytosanitaire programma's aangereikt."

Voor meer informatie:
Christian Carvajal M.
ASOEX
Tel: +56 2 472 47 34
Fax : +56 2 206 41 63
ccarvajal@asoex.cl
www.asoex.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.