Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

32 klimaatkamers voor Enza Zaden in nieuwbouw laboratorium



Voor Enza Zaden realiseerde Nijssen 32 klimaatkamers voor het nieuwe onderzoekslaboratorium in 'fase 3' van het grootschalige nieuwbouwproject in Enkhuizen.



De ruimtes zijn ontworpen en specifiek toegerust voor een groot aantal toepassingen: in-vitro ruimtes, ruimtes voor opkweek en vernalisatie, een fysiologieruimte, post-harvest ruimtes en een vriesruimte met sluis en zaadopslag. De koelinstallatie omvat tevens een CO2-installatie en diverse watertechnische installaties, onder meer voor osmosewater en voedingswater.



Twee temperatuurcircuits
Om de temperatuur zo energie-efficiënt mogelijk te regelen, koos Nijssen voor meerdere temperatuurtrajecten. De temperatuur wordt per klimaatkamer geregeld door te schakelen tussen deze verschillende circuits. Het hoge temperatuur circuit sluit via een scheidingswisselaar aan op Enza's bodemopslagsysteem. Voor het lage temperatuur circuit stelde Nijssen een eigen koelinstallatie samen uit diverse componenten om zo dicht mogelijk aan te sluiten op de geformuleerde eisen en wensen.



Hijsverlichtingsframes
De luchtkoelers in diverse ruimtes zijn voorzien van airsocks om een gelijkmatiger luchtverdeling te realiseren. Diverse ruimtes hebben een hoogte van 5 meter en zijn daarom uitgerust met op maat gemaakte hijsverlichtingframes. Hierin wordt de assimilatieverlichting bevestigd.



Gebruiksvriendelijke regeling
De conditionering van alle ruimtes wordt geregeld door het Nijssen Control system, dat zorgt voor controle, aansturing en visualisering van alle functies in de installatie. Het door Nijssen in eigen huis ontwikkelde besturingssysteem monitort alle instellingen en geeft deze op een gebruiksvriendelijke wijze weer in overzichten en grafieken. Met een druk op de knop kunnen alle testinstellingen in een recept worden opgeslagen.



Eerdere projecten voor Enza Zaden
De ruimtes in fase 3 zijn onlangs opgeleverd. In 2016 realiseerde Nijssen reeds 22 klimaatkamers en 2 stoomcellen voor twee kassencomplexen van Enza Zaden. In fase 2 zijn 16 nieuwe klimaatkamers gebouwd in een bestaand kassencomplex. Fase 5 betrof de bouw van 6 klimaatcellen in een nieuw kassencomplex. Op beide locaties is tevens een stoomcel gerealiseerd. Deze volledig in RVS uitgevoerde cellen worden gebruikt voor het ontsmetten van materialen. Momenteel realiseert Nijssen meerdere klimaatcellen ten behoeve van een nieuw kiemlab voor Enza Zaden.




Voor meer informatie:
Nijssen BV
Bio Science Park
Einsteinweg 3
2333 CC Leiden
071 – 521 62 14
info@nijssen.com
www.nijssen.com
Publicatiedatum: