Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tony Derwael (Bel'Export) raadt Belgische hardfruittelers aan tijdig te ruimen:

"Beter één vogel in de hand, dan tien in de lucht"

Tholen - Het Belgische appelseizoen ging al van start met een 70% lagere oogst en inmiddels zijn de voorraden dan ook verwaarloosbaar. "Binnen enkele weken is het over met de appels", vertelt Tony Derwael van Bel'Export. Hij spreekt van een uitzonderlijk seizoen. "Voor deze krapte moeten we terug tot 1991. Alleen waren de prijzen toen nog een stuk hoger dan nu. Toen bereikten de appels een prijs van 1,50 euro, maar die kunnen we nu niet realiseren. Toen was er ook nog meer speculatie en daarbij moeten we nu om kwaliteitsredenen ook meer ruimen. Dat raad ik de Belgische hardfruittelers ook aan. Beter één vogel in de hand, dan tien in de lucht."

De prijs van de Jonagold-appels ligt momenteel rond de euro. "Dus dat is nog altijd niet slecht. Maar als de voorraden overal zo laag waren geweest als in België, waren de prijzen nog een stuk hoger geweest. Telers met een halve oogst hebben een beter jaar gehad dan andere jaren, maar voor telers met een 20% oogst is de situatie catastrofaal. Holland heeft duidelijk meer appels. Wel liggen de voorraden in Duitsland een stuk lager", constateert Tony. Volgens de exporteur vinden de Belgische appelen grotendeels hun weg op de binnenlandse markt en is er van export nauwelijks sprake."

Ook de perenvoorraad is in België lager. "We gingen het seizoen van start met 20% minder peren en de verkoop is in lijn gebleven met andere jaren. We zullen nog wel enkele maanden peren tot onze beschikking hebben. Het probleem met de Belgische peren is dat de houdbaarheid niet zo goed is door een hoger suikergehalte. Daarin zie je toch een verschil met de Hollandse peren", vertelt Tony. Hij noemt de perenprijs, die varieert van 60 tot 80 cent, aanvaardbaar. "De meeste Belgische peren komen nog altijd op de Russische markt terecht. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland maken de top-3 compleet."

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
belexport@belexport.com
www.belexport.com