Vertraagde oogst versterkt Chileense blauwe bessenmarkt

Het vertraagde begin van het Chileense seizoen voor blauwe bessen heeft geleid tot een markt die sterker is dan die van vorig jaar. De oogst moest worden uitgesteld in verband met koudere weersomstandigheden, waardoor telers langer moesten wachten tot het fruit rijp was. Het seizoen is echter nu in volle gang en de eerste containers worden rond nieuwjaar verwacht.

"De oogst moest eigenlijk beginnen in de eerste week van november, maar begon pas aan het einde van die maand," zegt Hugo Diaz van Andean Fruit LLC. "Door het koelere weer kregen de bessen niet de juiste kleur en brixwaarde, waardoor de telers een paar extra weken moesten wachten. Het volume is echter nu stabiel en de kwaliteit ziet er geweldig uit."Luchttransport is moeilijker geworden
Exporteurs hebben gemerkt dat het regen van luchttransport voor Chileense blauwe bessen dit jaar een stuk moeilijker is geworden. De reden hiervoor is volgens de exporteurs het gebrek aan beschikbare vliegtuigen in de regio in combinatie met het feit dat sommige transportbedrijven in financiƫle problemen verkeren.

"We hadden veel moeite om in dit jaar vluchten te regelen," zegt Diaz. "Luchtvaartmaatschappijen hebben een aantal vliegtuigen uit deze regio teruggetrokken, waardoor er in totaal minder beschikbare ruimte voor luchtvracht voor handen is. Mogelijk komt dit omdat er vorig jaar niet veel luchtvracht vanuit Chili naar de VS toe ging. Misschien dachten de luchtvaartmaatschappijen dat de laadruimte niet nodig zou zijn. De opties voor luchttransport zijn daardoor dit jaar beperkt."

Zeecontainers komen binnenkort aan
De eerste zeecontainers met blauwe bessen zouden aan het einde van december van dit jaar of aan het begin van januari van volgend jaar aan moeten komen. In verband met de vertraagde oogst en de feestdagen is er veel vraag en is de markt sterk.

"De markt is beter dan vorig jaar. Nu we dichter bij de kerstperiode komen, zou de markt ook zo sterk moeten blijven, zegt Diaz. "Onze teeltgebieden liggen voornamelijk in Zuid- en Centraal Chili. We verwachten dat we containers kunnen blijven sturen tot de tweede week van maart, waarbij het aanbod uit het zuiden nog een maand extra beschikbaar blijft."Meer vraag naar pint containers
Volgens Diaz vragen retailers dit jaar steeds meer pint containers (568 ml) met blauwe bessen. Hij heeft gemerkt dat wegens de latere oogst er minder pint containers dan normaal voor handen zijn.

"Steeds meer klanten vragen om pint containers per luchtvracht. Rond deze tijd van het seizoen is dat een ongewoon product om via luchtvracht te leveren. De reden hiervoor is dat met de oogst ook de aankomst van de zeecontainers is vertraagd. Normaal zouden die al zijn aangekomen, wat de reden is waarom we meer pint containers per luchtvracht sturen."

Voor meer informatie:
Hugo Diaz
Andean Fruit LLC
Tel: +1 (305) 420-5091

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven