"Herman:"Wij zijn vrij om te wisselen met rassen"

Fruitbedrijf Halm voorziet 1.200 scholen van schoolfruit

Tholen - Fruitbedrijf Halm is de enige fruitteler die voor het EU-schoolfruitprogramma 2017-2018 is ingeloot. Halm Fruit is sinds 2013 erkend leverancier en sponsor van het programma. Herman Halm die ook meespeelt in het promotiefilmpje: "In totaal leveren wij aan 1200 scholen met ruim 200.000 leerlingen, dus dat zijn 600.000 stuks groenten en fruit per week. Samen met het bedrijf Vitamine & Zo verzorgen wij het fruit. Zij dragen zorg voor de bananen, sinaasappelen, waspeen, komkommers etc. en het transport naar de scholen en wij dragen zorg voor de appelen en peren". Vitamine & Zo is een bezorgingsdienst van werkfruit. Zij rijden door heel Nederland en bezorgen de komende 20 weken ook het schoolfruit.
 


Vanaf volgende week start het door de EU gesubsidieerde Schoolfruitprogramma dat in Nederland door de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) wordt gecoördineerd. Dit schooljaar doen bijna 3000 basisscholen mee aan het programma. Alle deelnemende scholen ontvangen 3 dagen per week, 20 weken lang, gratis groenten en fruit.
 
Voor het programma maakt het niet uit welke rassen geleverd worden. Herman gaat verder: "Een appel is een appel, zolang wij het minimale gewicht van 80 gram per stuk halen. Wij zijn vrij om te wisselen met rassen, het wordt zelfs aangemoedigd om te variëren. De appelen zijn dit jaar erg duur. Dit maakt het wel uitdagender om in het aanbod te variëren. Vorig jaar waren de appelprijzen erg laag en konden we meer variëren. Dit jaar is het een uitdaging om de kosten zo laag mogelijk te houden". Al het fruit wordt in blauw fust bezorgd. Herman: "Wij sorteren en verpakken al het fruit zelf in EPS. Er gaan ongeveer 50 stuks fruit in een krat. We werken hier met vijf mensen en zijn hier toch goed een week mee bezig. Natuurlijk sorteren we buiten het schoolfruit ook nog voor onze huidige klanten en in de zomerperiode telen, sorteren en verpakken wij ook nog kersen en pruimen".
 
Europese Unie
Alle bedrijven die mee wilden werken aan het programma konden tot 25 augustus erkenning aanvragen. Dit jaar waren er ruim 30 bedrijven aangemeld. De minister van Economische zaken heeft hier maximaal acht bedrijven van mogen loten. De Europese Unie heeft in dit schooljaar subsidies vrijgegeven van 7 miljoen euro voor het groenten en fruit en 2,4 miljoen euro voor schoolmelk. De subsidie die de leveranciers ontvangen zijn 0,23 euro per stuk groente of fruit van minimaal 80 gram en 0,14 euro per 200ml melk. In deze bedragen zitten de kosten voor het product alsmede de kosten voor distributie en vervoer inclusief BTW. Toch zitten hier als leverancier wel een aantal verplichtingen aan. Zo moeten de groente en fruit van kwaliteitsklasse I zijn, moet het vers en onbewerkt zijn, moet het geschikt zijn voor directe consumptie en mag het geen toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen, vet en zout bevatten. Indien het mogelijk is, moet daarbij prioriteit worden gegeven aan lokale producten. Ook de landelijke dekking (inclusief de eilanden) en de lange termijn van voorfinancieren maakt het voor iedere leverancier een behoorlijk project.
 
Herman is vorige week nog naar een leveranciersoverleg van EU-schoolfruit in Den Haag geweest: "Ik heb een voorstel gedaan om het schoolfruitprogramma anderhalve maand te vervroegen zodat we versere Hollandse producten kunnen leveren. Nu komt een groot deel uit de koelcel of uit het buitenland. Pruimen en kersen telen wij ook. Pruimen zouden ook prima in het pakket kunnen. Juist de Hollandse pruim heeft een mooie diversiteit in rassen". De Europese Unie wil met dit programma het eten van groenten en fruit stimuleren bij kinderen. Uit cijfers blijkt dat maar 30 procent van de kinderen in de basisschoolleeftijd wel genoeg groenten en fruit eten. In de leeftijdscategorie daarboven wordt er nog minder groenten en fruit gegeten en naarmate ze de tienerjaren voorbij zijn, stijgt dit percentage weer. 


Voor meer informatie:
Herman Halm
Halm fruit
Burgemeester Houtkoperweg 48
4033BL Lienden
T +31651446296

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven