"Kees Oskam: "Naar appelen wordt echt gezocht"

"Duitsland kartrekker op hardfruitmarkt"

Tholen - De hardfruitmarkt is momenteel een levendige handel. "Met name in de appelen zijn we weer in de échte handelsstructuren terechtgekomen, waarbij je je oor te luister moet leggen en echt op zoek moet naar handel", vertelt Kees Oskam van Handelsmaatschappij Jan Oskam. "Sterker nog, ik denk dat we nu een markt hebben die we de afgelopen jaren ook gehad zouden kunnen hebben zonder al die GMO-ellende met kunstmatige ondersteuningen. Goede en eerlijke prijsvorming heeft niets met een verkoopsysteem te maken, maar puur met de balans van vraag en aanbod, die de laatste jaren met al die subsidies naar een overaanbod is doorgeslagen."


Kees Oskam
 
"Naar appelen wordt echt gezocht. De prijs van goede appelrassen zoals Elstar en Boskoop ligt voor de goede maten boven de euro. Voor de laatste Cox-appels zijn de prijzen iets gedaald, maar nog altijd heel behoorlijk. Voor peren van de goede maten wordt tussen de 65 en 80 cent betaald en dat is voor telers met een goed gewas in elk geval ook een kostendekkende prijs", concludeert Kees. "Voor appelen zal het een kort seizoen worden, waarbij er in april/mei al heel veel fruit verkocht zal zijn. Voor peren verwacht ik een normale duur van het seizoen."
 
"De binnenlandse markt trekt er goed aan, maar op exportgebied is Duitsland de kartrekker. Zij hebben zelf een enorme reductie in de oogst en vragen al opvallend goed naar ons fruit. Polen houdt nog wat af en is ook voor peren nog niet sterk aan de markt. De export naar Scandinavië zou ook wat beter kunnen en de export naar Frankrijk rommelt aardig door. Verder gaat er nog wat fruit naar België", besluit de fruithandelaar.

Voor meer informatie:
Kees Oskam
Handelsmaatschappij Jan Oskam
06-53371003
kees@janoskam.nl
www.janoskam.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven