Kersenexport Chili zal naar verwachting bijna verdubbelen

Chili bereidt zich dit jaar voor op een enorme kersenoogst nu meerdere jaren van strakke planning eindelijk resultaat gaan opleveren. De export zal naar verwachting met 76% stijgen, terwijl de Verenigde Staten meer dan twee keer zoveel uit Chili zullen importeren dan ze vorig jaar deden. Nu in Chili de zomer nadert, gaan de leveringen van start. En deze zullen blijven doorlopen tot in het nieuwe jaar.

"De Chileense kersenoogst begint nu al," aldus Steve Pearson van Bengard Marketing. "Het lijkt een heel goed seizoen te worden met de grootste opbrengst die ze ooit hebben gehad. We verwachten dat er dit seizoen circa 30 miljoen twee kilo-dozen zullen worden uitgevoerd. Dat is een flinke toename vergeleken met de 17 miljoen dozen van de vorige oogst. In de afgelopen 5 à 8 jaar hebben de Chileense telers hun best gedaan de productie te verhogen door ieder jaar het aantal boomgaarden uit te breiden. In de afgelopen vijf jaar had slecht weer echter een negatief effect op de oogsten. Maar dit jaar gaat de oogst perfect en we zien nu die lang verwachte hoeveelheden binnenkomen."

Markten klaar voor hogere oogst
Ondanks deze aanzienlijke stijging in de hoeveelheid kersen lijken de markten klaar te staan om al dit extra fruit op te nemen. Het merendeel van de productie gaat naar China, maar Europa en de Verenigde Staten zullen ook een aanzienlijke importgroei zien. De markt zal in eerste instantie sterk blijven met mogelijk iets lagere prijzen wanneer de aanvoer zich stabiliseert.

"De marktprijzen zullen prima zijn, ondanks de toename van de hoeveelheden," aldus Pearson. "In sommige markten zullen de prijzen wel wat scherper worden, zodra we begin januari ook kleinere ladingen kersen gaan leveren. Alle grote markten, waaronder China, de VS en Europa, zullen proportioneel meer kersen krijgen dan gewoonlijk het geval is. China blijft onze grootste afzetmarkt. Dit land neemt normaal gesproken ongeveer 85 tot 90% van de Chileense kersenexport op. Van de vorige oogst werden er door de Verenigde Staten meer dan 1 miljoen dozen geïmporteerd en voor dit jaar is de verwachting dat er bijna 3 miljoen dozen zullen worden verzonden."
Ander steenfruit uit Chili gaat het ook goed doen
Terwijl kersen alle aandacht krijgen, blijkt het meeste overige steenfruit dat door Chili wordt geëxporteerd ook van hoge kwaliteit te zijn, wat wordt opgemerkt door de importeurs die zich voorbereiden op de komende oogst. Zodra de Amerikaanse steenfruitoogst voorbij is en de Chileense oogst van start gaat, zal de handel beginnen. En de kwaliteit lijkt zeer goed te zijn. "Er zijn nog maar kleine hoeveelheden pruimen, peren, kaki's en granaatappels over van de Amerikaanse oogst," vervolgt Pearson. "We verwachten dat de import van steenfruit uit Chili in het nieuwe jaar van start gaat. Dan gaat het onder meer om perziken, nectarines, en pruimen. De kwaliteit lijkt uitstekend dankzij de prima groeiomstandigheden en we verwachten grote hoeveelheden van deze vruchten te kunnen importeren. De eerste ladingen zullen in januari aankomen en doorlopen tot in april, terwijl pruimen tot in mei binnen zullen blijven komen."
 
Voor meer informatie:
Steve Pearson
Bengard Marketing
Tel: 310-605-5105

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven